Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Gerrit Oomen onderzoekt de rol van de Tweede Kamer in 1848 in de grondwetsherziening. De Tweede Kamer bleek onder leiding van een groep prominente Kamerleden met Duymaer van Twist, Van Goltstein, Nedermeijer van Rosenthal, Schooneveld en Verweij Mejan, een actieve en betrokken bijdrage geleverd te hebben aan de totstandkoming van de grondwetsherziening. Dit is in tegenspraak met de bestaande beelden in de literatuur.

Kerngegevens van evenement De Tweede Kamer en de grondwetsherziening in 1848
Datum 20 mei 2020
Tijd 11:00

De belangrijkste bron voor het onderzoek zijn de Handelingen (de verslagen van de Tweede Kamer-vergaderingen). Het gaat daarbij niet alleen om wat er door wie op een bepaald moment is gezegd, maar ook om wie de belangrijke functies, zoals het Kamervoorzitterschap, de leiding van de afdelingen vervullen en wie de verschillende commissies bemannen.

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Dhr. G. Oomen: Werk in uitvoering: Het functioneren van de Tweede Kamer tijdens, voor en na de grondwetsherziening (1840-1853). Promotor is prof. dr. N.C.F. van Sas. Copromotor is prof. dr. R.A.M. Aerts.  

Online verdediging

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie.