Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Jan-Willem van Leussen presenteert een computationeel kader om de verwerving van spraakklanken te modelleren. Hij betoogt dat hiervoor niet alleen fonologische, maar ook niet-fonologische niveaus van representatie noodzakelijk zijn. Om aan te sluiten op de bestaande literatuur, met name waar die de Optimaliteitstheorie gebruikt, is gekozen voor een analyse in termen van constraints (beperkingen). Vervolgens wordt een specifiek constraintgebaseerd multilevel model, te weten Bidirectional Phonetics and Phonology, toegepast om een aantal scenario's in de eerste- en tweedetaalverwerving te bestuderen door middel van computersimulaties . Van Leussen gebruikt in zijn onderzoek de verwerving van Spaans als tweede taal en de fonologie van de Franse taal als illustraties.

Detail Summary
Datum 19 juni 2020
Tijd 12:00

Op zoek naar een proefschrift? Kijk dan hier.

Dhr. J.W. van Leussen: The Emergence of French Phonology. Promotor is prof. dr. P.P.G. Boersma. Copromotor is dr. T.S. Biró.

Online verdediging

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie.

De promotie is op het aangegeven tijdstip live mee te kijken op YouTube. Na afloop van de promotie wordt de link gedeactiveerd en wordt de livestream verwijderd.

Download de samenvatting (pdf, 2 p.)