Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Tim van Gerven bestudeert het Scandinavisme als een culturele beweging die bijdroeg aan het articuleren van een pan-nationale Scandinavische identiteit en die bovendien een grote invloed had op de individuele natievormingsprocessen in Denemarken, Noorwegen en Zweden. Hij definieert Scandinavisme daarbij als (1) het idee dat de Scandinavische naties een gemeenschappelijke identiteit delen die de individuele nationale identiteiten doordringt en overstijgt, en (2) het cultureel activisme geïnspireerd door dit idee.

Kerngegevens van evenement Scandinavisme: mislukking of culturele beweging?
Datum 1 juli 2020
Tijd 11:00

Tot voor kort beschouwden historici het Scandinavisme voornamelijk als een politieke beweging die voor een korte periode in het midden van de negentiende eeuw aanzienlijke ideologische aantrekkingskracht genoot. Het Scandinavistische ideaal om een politieke unie tot stand te brengen tussen de drie Scandinavische landen sneuvelde echter in 1864. Recentere studies hebben dit beeld van mislukking bijgesteld, door bijvoorbeeld nadruk te leggen op de culturele invloed van het Scandinavisme. Van Gerven onderzoekt het Scandinavisme van 1770 tot 1919.

hier.

Dhr. T.W.J. van Gerven: Scandinavism Overlapping and Competing Identities in the Nordic World 1770 - 1919. Promotoren zijn prof. dr. J.T. Leerssen en prof. dr. H.A. van der Liet. Copromotor is dr. S. van der Poll.

Online verdediging

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie.

De promotie is op het aangegeven tijdstip live mee te kijken op YouTube. Na afloop van de promotie wordt de link gedeactiveerd en wordt de livestream verwijderd.

Download de samenvatting (pdf, 8 p.)