Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J.A. Swinkels is per 2 september 2002 benoemd tot bijzonder hoogleraar Richtlijnontwikkeling in de geestelijke gezondheidszorg aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. dr. J.A. Swinkels (1950) is per 2 september 2002 benoemd tot bijzonder hoogleraar Richtlijnontwikkeling in de geestelijke gezondheidszorg aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. Deze nieuwe bijzondere leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Trimbos-instituut.

Jan Swinkels studeeerde Geneeskunde aan de Vrije Universiteit en heeft na de afronding van zijn studie psychiatrie in 1982 diverse functies bekleed in het Academisch Medisch Centrum (AMC/UvA) in Amsterdam. Hij werkt er sinds 1983 als chef de policlinique psychiatrie en vanaf 1990 tevens als academisch hoofdspecialist. Sinds 1996 is hij tevens vice-voorzitter van het Onderwijsinstituut Geneeskunde.

Swinkels promoveerde in 1994 op het proefschrift 'Wat mag ik voor u doen? Een exploratief onderzoek naar de hulpvraag van psychiatrische patiënten'. Daarnaast heeft hij tal van wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan in Nederlandse en internationale tijdschriften en leverde hij bijdragen aan diverse boeken, vooral op het terrein van depressie.
Verder was hij actief als presentator en samensteller van het televisieprogramma 'Met hart en ziel', van negentien uitzendingen over psychiatrische stoornissen en psychische problemen, en van een serie programma’s voor 'AMC TV' over academische geneeskunde.

Swinkels is daarnaast een veelgevraagd spreker op nationale en internationale congressen, seminars en symposia en heeft zitting in tientallen commissies en besturen. Binnen deze besturen en commissies is hij in het bijzonder actief op het terrein van de kwaliteit van de medische beroepsuitoefening, van de richtlijnontwikkeling in de psychiatrie en de medisch specialistische zorg en van de accreditatie van zorginstellingen.

Jan Swinkels zal zich als hoogleraar beijveren om professionals, patiënten en organisaties in de geestelijke gezondheidszorg te helpen bij het nemen van beter onderbouwde beslissingen. Dit zal hij onder andere doen via het ontwikkelen en invoeren van op wetenschappelijke kennis gebaseerde multidisciplinaire richtlijnen en daaraan gerelateerde zorgprogramma’s.
Deze bijzondere leerstoel is ingesteld omdat de richtlijnontwikkeling in Nederland volgens het Trimbos-insituuut achterloopt in vergelijking met landen als het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten.