Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. G.C.W. Rijlaarsdam is per juli 2003 benoemd tot hoogleraar Onderwijskunde, in het bijzonder didactische vernieuwing ten behoeve van het voortgezet onderwijs, aan de Universiteit van Amsterdam

Dhr. prof. dr. G.C.W. Rijlaarsdam (1952) is per juli 2003 benoemd tot hoogleraar Onderwijskunde, in het bijzonder didactische vernieuwing ten behoeve van het voortgezet onderwijs, aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze nieuwe leerstoel is gevestigd aan het Instituut voor de Lerarenopleiding (ILO) van de UvA.

Gert Rijlaarsdam studeerde eerst Nederlandse taal- en letterkunde en daarna Onderwijskunde aan de Universiteit Leiden. In 1986 promoveerde hij aan de UvA op het proefschrift Effecten van leerlingenrespons op aspecten van stelvaardigheid. Naast zijn universitaire studie en promotie was Rijlaarsdam werkzaam als leraar Nederlands in het voortgezet onderwijs en was hij verbonden aan het CITO en het SCO-Kohnstamm Instituut, het onderwijskundig onderzoeksinstituut van de UvA. Vanaf 1988 is hij universitair hoofddocent aan het ILO. Daarnaast werkte hij als docent Taalbeheersing en verzorgde hij diverse nascholingscursussen. Sinds december 2000 is Rijlaarsdam tevens bijzonder hoogleraar Didactiek van het Nederlands in het perspectief van de moderne vreemde talen aan de Universiteit Utrecht.

Rijlaarsdam heeft veel managementervaring binnen het ILO en bestuurlijke ervaring daarbuiten. Zo is hij lid van de Raad voor Neerlandistiek en van de Programmaraad Digitale Universiteit en vervult hij diverse functies in internationale boekserie- en tijdschriftredacties. Hij is voorzitter van de International Association for the Improvement of Mother Tongue Education (IAIMTE), de internationale vereniging voor moedertaalonderwijs. Rijlaarsdam heeft diverse promovendi begeleid, die met name didactische onderwerpen behandelden.