Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. E.E. Cleven is per 1 januari 2004 benoemd tot bijzonder hoogleraar Moderne typografie en grafisch ontwerpen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen

Mw. dr. E.E. Cleven (1966) is per 1 januari 2004 benoemd tot bijzonder hoogleraar Moderne typografie en grafisch ontwerpen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Vereniging Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO).

Esther Cleven gaat zich richten op de geschiedenis van de moderne typografie en het grafisch ontwerpen vanaf circa 1900. Centraal daarbij staat het bestuderen van de productie en de (zelf)receptie van de moderne typografie en het grafisch ontwerpen in met name Nederland. Ook de moderne (beeld) media en de moderne materiële cultuur komen hierbij aan bod. Doel is de ontwikkeling van een breed perspectief op de geschiedenis van de moderne
typografie en het grafisch ontwerpen. De bijzondere leerstoel is ondergebracht bij de leerstoelgroepen Boekwetenschap en Kunstgeschiedenis van de nieuwste tijd.

Cleven is sinds 2001 conservator grafische vormgeving van De Beyerd Breda (Centrum voor beeldende kunst), alwaar zij medeverantwoordelijk is voor de opzet van het museum voor grafische vormgeving dat in 2006 wordt geopend. Voor die tijd was zij onder andere onderzoeker in opleiding aan de Universiteit Utrecht.