Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. P.C.J. Kamer is benoemd tot hoogleraar Homogene katalyse aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Dhr. dr. P.C.J. Kamer (1960) is benoemd tot hoogleraar Homogene katalyse aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Paul Kamer doet onderzoek op het gebied van homogene katalyse met behulp van overgangsmetaalcomplexen. In het bijzonder tracht hij een nieuwe generatie ‘overgangsmetallo-enzymen’ te ontwikkelen. In de natuur maken enzymen met ongekende efficiëntie de synthese van een overvloed aan natuurproducten mogelijk. Voor veel noodzakelijke producten in onze samenleving zijn echter geen enzymen beschikbaar. Zo geschiedt bijvoorbeeld de industriële productie van azijnzuur op grote schaal met methanol en koolmonoxide als goedkope grondstoffen. Voor deze reactie zijn geen enzymen beschikbaar. De reactie verloopt daarom alleen met behulp van uiterst efficiënte metaalkatalysatoren gebaseerd op rhodium of iridium. De nieuwe generatie ‘overgangsmetallo-enzymen’ combineren de selectieve moleculaire herkenning van de natuur met de gewenste reactiviteit van de overgangsmetaalkatalysatoren.

Kamer is sinds 1990 verbonden aan de UvA, eerst als universitair docent en vanaf 1998 als universitair hoofddocent op het gebied van homogene katalyse. Hij maakt daarnaast onder andere deel uit van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging.