Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. T.J.S. Offerman is benoemd tot hoogleraar Behavioral game theory aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie.

Dhr. dr. T.J.S. Offerman (1967) is benoemd tot hoogleraar Behavioral game theory aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Theo Offerman gaat zich als hoogleraar bezighouden met het veld van behavioral game theory (gedragsmatige speltheorie), dat beoogt te verklaren hoe mensen feitelijk keuzes maken in spelsituaties. Voorbeelden daarvan zijn onderhandelingen, bieden op veilingen en stemmen. In dergelijke (strategische) situaties anticiperen mensen op wat andere spelers in het spel gaan doen voordat zij hun eigen besluit nemen. Veel gedragsmatige assumpties die ten grondslag liggen aan speltheoretische modellen kunnen in een laboratoriumsituatie getest worden. Zo hebben recente experimenten aangetoond dat mensen zich vaak laten beïnvloeden door emoties en eerlijksheidsoverwegingen. In het veld van behavioral game theory worden zulke empirische resultaten als grondslag voor nieuwe modellen gebruikt.

Offerman is sinds 1992 werkzaam bij het Center for Research in Experimental Economics and Political Decision-making (CREED) van de UvA, sinds 2002 als universitair hoofddocent. Van 1 juni 2004 tot 1 juni 2005 is hij tevens als gasthoogleraar verbonden aan New York University.