Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. P.W. Adriaans is benoemd tot hoogleraar Adaptief informatie management aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Dhr. prof. dr. P.W. Adriaans (1955) is per 1 juli 2005 benoemd tot hoogleraar Adaptief informatie management aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Pieter Adriaans is geïnteresseerd in lerende systemen. Leren is een van de meest fundamentele aspecten van intelligentie. Bijna alles wat leeft leert en in feite is ons brein een groot lerend systeem. Sinds ongeveer tien jaar beschikken we over computers die krachtig genoeg zijn om lerende systemen te bouwen die interessante taken van de mens kunnen overnemen. Adriaans is daarbij vooral geïnteresseerd in het bouwen van wat hij noemt 'skill-based systems': systemen die naast menselijke kennis ook over menselijke vaardigheden beschikken. In het kader van zijn leerstoel zal hij zich naast zijn theoretisch werk vooral richten op praktische toepassingen, zoals het leren van de betekenis van taal (ontologieën) binnen het Virtual Lab Project (http://www.vl-e.nl).

Adriaans was al (sinds 1998) aan de UvA verbonden als bijzonder hoogleraar Maatschappelijke toepassingen van de informatica, in het bijzonder de adaptieve en lerende systemen. Hij was projectleider van diverse internationale projecten, waaronder prognostic and health management voor de Joint Strike Fighter. In 2000 was Adriaans betrokken bij het Robosail-project: hij bouwde een zelf-lerend racejacht waarmee hij de Atlantische Oceaan overstak. In juni van dit jaar zal Adriaans met zijn schip opnieuw de oceaan oversteken (www.robosail.com/sailingteam). Adriaans is bestuursvoorzitter van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) en lid van diverse wetenschappelijke commissies, zoals de Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologie Beleid (AWT).