Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. S.R. Landsberger is benoemd tot bijzonder hoogleraar Cultuur van het hedendaagse China aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Dhr. dr. S.R. Landsberger (1955) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Cultuur van het hedendaagse China aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de stichting Dr. Olfert Dapper en China.

Stefan Landsberger heeft zich in zijn onderzoek steeds gericht op de (politieke) communicatieprocessen in de sterk veranderende hedendaagse Chinese samenleving, de zich ontwikkelende stedelijke consumentencultuur, en het groeiende belang van de Volksrepubliek in de internationale politieke orde. Deze thema's zullen ook de rode draad vormen van zijn onderzoeks- en onderwijsactiviteiten aan de UvA, die zich vooral zullen concentreren op de hedendaagse Chinese cultuur. In Landsbergers optiek staat deze onder enorme druk door de eisen van economische ontwikkeling, globalisering en ideologie. Landsberger ziet gedegen kennis van en inzicht in de cultuur bovendien als een noodzakelijke component om het hedendaagse China te kunnen begrijpen en in te kunnen spelen op de uitdagingen en ontwikkelingen aldaar. Cultuuruitingen als literatuur, moderne kunst, film, televisiereclames en (pop)muziek zullen dan ook een centrale rol krijgen in zijn colleges, niet alleen vanwege hun intrinsieke kwaliteiten, maar (vooral) ook om wat zij ons over China en zijn bevolking kunnen leren.

Landsberger is sinds 1996 als universitair docent Talen & Culturen van China verbonden aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij Associate Editor van het tijdschrift China Information, uitgegeven door Sage Publications. Van 1998 tot 2003 deed Landsberger tevens veldwerk in China - vooral in Peking - voor zijn onderzoek naar de productie van propagandaposters en televisiereclame.