Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J.C. Rath is benoemd tot hoogleraar Sociologie, in het bijzonder de studie der stad en haar etnische en culturele verscheidenheid, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Dhr. dr. J.C. Rath (1956) is benoemd tot hoogleraar Sociologie, in het bijzonder de studie der stad en haar etnische en culturele verscheidenheid, aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Rath is tevens benoemd tot directeur van het Instituut voor Migratie- en Etnische Studies (IMES) van de UvA. Hij volgt daarmee prof. dr. Rinus Penninx op, die het instituut vanaf de oprichting leidde.

Jan Rath houdt zich onder andere bezig met onderwijs en onderzoek in de stads- en migratiesociologie. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in de manier waarop steden in een globaliserende wereld vorm geven aan eenheid en verscheidenheid. Rath doet vooral onderzoek naar de manier waarop stedelijke structuren van invloed zijn op de maatschappelijke kansen van stadsbewoners, maar omgekeerd ook naar de manier waarop stadsbewoners die stedelijke structuur beïnvloeden. Daarbij richt hij zich vooral op de politieke, economische en symbolische dimensies van deze wisselwerking.

In 1993 kwam Rath naar de UvA voor de voltooiing van een boek over de institutionalisering van de islam, en als coördinator van een groot internationaal onderzoek naar het ondernemerschap van immigranten in de loonconfectie-industrie. Vervolgens heeft hij zich onder andere toegelegd op onderzoek naar stedelijke economieën en de rol van etnische ondernemers daarbinnen. Op dit moment legt hij de laatste hand aan Tourism, Ethnic Diversity and the City (London: Routledge, forthcoming) en werkt hij aan een themanummer voor City & Community over etnische diversiteit en de stedelijke publieke ruimte.

Rath is sinds 1994 werkzaam aan het IMES, sinds 2000 als universitair hoofddocent en adjunct-directeur. Sinds 2004 is hij tevens voorzitter van de Training Committee van het European Network of Excellence on International Migration, Integration and Social Cohesion (IMISCOE), dat de ontwikkeling van een Europees PhD-programma nastreeft. Daarnaast is Rath verbonden aan de redacties van onder andere de International Journal of Entrepreneurial Behaviour and Research en de International Migration Review (IMR). Hij was medeoprichter en, tot voor kort, voorzitter van de redactie van Migrantenstudies.