Dhr. prof. dr. N. Besnier is benoemd tot hoogleraar Culturele antropologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Dhr. prof. dr. N. Besnier (1958) is benoemd tot hoogleraar Culturele antropologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Niko Besnier richt zich in zijn onderzoek op de manier waarop mensen hun levens organiseren in kleinschalige gemeenschappen, in relatie tot globalisering en moderniteit. Hij is in het bijzonder geïnteresseerd in de manier waarop moderniteit, transnationalisme en kosmopolitisme verschillende mogelijkheden en beperkingen bieden voor de verschillende bevolkingslagen van de maatschappij. In eerder onderzoek richtte Besnier zich onder andere op gender en seksualiteit, politieke organisatie, geletterdheid, roddelen, en emoties. Aan de afdeling Antropologie en sociologie van de UvA wil Besnier een bijdrage te leveren aan het onderzoek naar de constructie van moderniteit en de verschillende kernmerken hiervan, zoals transnationale bewegingen. Daarnaast hoopt hij een onderzoeksprogramma te ontwikkelen gericht op Japan.

Besnier heeft gedoceerd aan de University of Illinois, Yale University, Victoria University of Wellington en UCLA. Daarnaast is hij als gastdocent werkzaam geweest bij onder andere de Kagoshima University, University of Auckland en University of Hawaii.