Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J.N.H. Reek is per 1 januari 2006 benoemd tot hoogleraar Supramoleculaire katalyse aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Dhr. dr. J.N.H. Reek (1967) is per 1 januari 2006 benoemd tot hoogleraar Supramoleculaire katalyse aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Joost Reek promoveerde in 1996 in Nijmegen op het gebied van de supramoleculaire chemie, een onderzoeksveld dat op het snijvlak ligt van de scheikunde, biologie en natuurkunde. Nadat hij in 1998 begon als universitair docent aan de UvA, hield hij zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe homogene katalysatoren gebaseerd op organometaalverbindingen. Tegenwoordig richt Reek zich vooral op de ontwikkeling van supramoleculaire concepten in de katalyse. Dit heeft nu al geleid tot katalysatoren die veel makkelijker te maken zijn en eenvoudig te hergebruiken. Het gebruik van supramoleculaire concepten geeft toegang tot katalytische systemen met fundamentele andere eigenschappen. Reeks onderzoek is er opgericht om deze eigenschappen te begrijpen, zodat ze optimaal benut kunnen worden en chemische processen schoner en energiezuiniger gemaakt kunnen worden. Nieuwe chemische processen spelen volgens Reek een zeer belangrijke rol in het streven naar een samenleving die in perfecte balans is met zijn omgeving. Voor zijn onderzoek Supramolecular catalysis: catalyst assembly, dynamic combinatorial catalysis and catalytically active nano-objects ontving Reek in 2003 een VICI-subsidie van NWO.

Reek werd in 2003 benoemd tot universitair hoofddocent bij het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences van de UvA. Onlangs werd Joost Reek gekozen tot lid van De Jonge Akademie (DJA) van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW).