Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. D.F. Zandstra is benoemd tot bijzonder hoogleraar Intensive care geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde.

Dhr. dr. D.F. Zandstra (1951) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Intensive care geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Teaching Hospital AMC-OLVG.

Durk Zandstra begon zijn professionele loopbaan als fulltime intensivist in 1981 in het Academisch Ziekenhuis te Groningen. Als een van de eerste fulltimers binnen dit vakgebied droeg hij bij aan de vorming van de kliniek en het onderzoek Als klinisch onderzoeker was Zandstra betrokken bij het onderzoek naar infectiepreventie bij IC-patiënten door middel van Selectieve Darm Decontaminatie (SDD), het toedienen van medicijnen om infecties die vanuit darmdragerschap ontstaan, tegen te gaan. Hij richtte zich tevens op beademingsmodaliteiten - in het bijzonder de differentiële beademing - en de pathogenese van stress-ulceraties (maagzweren ten gevolge van stress) bij IC-patiënten. Daarnaast deed hij onderzoek naar het gebruik van vaatverwijders bij septische shock. In zijn toekomstig onderzoek zal Zandstra zich richten op het gebied van postresuscitatiegeneeskunde. Patiënten die na een hartstilstand gereanimeerd zijn en weer eigen hartactie hebben, lijden veelal aan stoornissen in vitale functies (hersenen, hart, longen, nieren, darmen). Deze stoornissen die het gevolg zijn van de circulatiestilstand vereisen een intensieve behandeling op de intensive care afdeling. Doel van het onderzoek is om te komen tot betere overlevingskansen voor deze groep patiënten waarvan op dit moment zeker de helft na een aanvankelijk succesvolle reanimatie alsnog komt te overlijden.

Zandstra is sinds 1987 als intensivist verbonden aan het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) in Amsterdam en sinds 1994 als Medisch Hoofd Intensive Care. Daarnaast is hij sinds 1994 als eerste opleider voor het aandachtsgebied Intensive Care Geneeskunde in Nederland erkend. Zandstra is tevens gasthoogleraar Intensive Care Geneeskunde aan de University Gadjah Mada in Djokjakarta (Indonesië). Hij bekleedt bestuursfuncties bij de Stichting Invensief en de Stichting Samenwerkende Medische Specialisten, en hij is lid van verschillende commissies binnen en buiten het OLVG.