Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J.A. Väänänen is benoemd tot hoogleraar Mathematische logica en grondslagen van de wiskunde aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Dhr. dr. J.A. Väänänen (1950) is benoemd tot hoogleraar Mathematische logica en grondslagen van de wiskunde aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Jouko Väänänen houdt zich bezig met een grote verscheidenheid aan onderwerpen binnen de logica. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de theorie van abstracte modellen, in het bijzonder naar zogeheten gegeneraliseerde kwantoren, met toepassingen in de informatica en de taalwetenschap. Hij ontwikkelde tevens een nieuwe speltheoretische benadering voor overaftelbare structuren, gebaseerd op oneindige zogeheten Ehrenfeucht-Fraïssé-spellen. Väänänen richt zich verder op een programma waarin spellen gebruikt worden om te komen tot een samenhangende benadering voor zowel gegeneraliseerde kwantoren en oneindige logica als logica in het algemeen. Hij heeft een voortdurende interesse in de mathematische eigenschappen van tweede orde logica, en meer in het algemeen, in vragen die betrekking hebben op de grondslagen van de wiskunde. Onlangs ontwikkelde hij de wiskunde van een logische theorie van afhankelijkheid. Komend voorjaar verschijnt bij Cambridge University Press een boek van Väänänen over dit onderwerp getiteld Dependence Logic: A New Approach to Independence Friendly Logic.

Väänänen was sinds 1971 werkzaam aan de afdeling Wiskunde en Statistiek van de Universiteit van Helsinki, sinds 1998 als hoogleraar Grondslagen van de wiskunde. Daarnaast was hij geruime tijd als senior-onderzoeker verbonden aan de Academie van Finland. Verder was Väänänen gastonderzoeker en gasthoogleraar aan verschillende universiteiten buiten Finland, waaronder de Universität Freiburg, Stanford University en University of California Santa Cruz.