Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. G. Dari-Mattiacci is benoemd tot hoogleraar Law & Economics aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Dhr. dr. G. Dari-Mattiacci is benoemd tot hoogleraar Law & Economics aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Giuseppe Dari-Mattiacci gaat zich bezighouden met onderzoek op het gebied van de economische analyse van het recht. De economische analyse van het recht (of rechtseconomie) is een methodologie die wordt gebruikt om de invloed van het recht op het menselijk gedrag te begrijpen. Rechtseconomie gebruikt micro-economische en econometrische technieken om diverse aspecten van het recht te analyseren: van aansprakelijkheidsrecht tot contractrecht, van strafrecht tot milieurecht, van intellectueel eigendomsrecht tot procesrecht en constitutioneel recht. Dari-Mattiacci's onderzoek verrijkt de traditionele methode door gebruik te maken van een historische analyse. Op deze manier kan het recht in een evolutionair perspectief geplaatst worden, wat nieuwe onderzoeksvragen oplevert. Dit geeft inzicht in hoe veranderingen in sociaal-economische factoren het recht beïnvloeden en vice versa.

Dari-Mattiacci heeft rechten gestudeerd aan de universiteit van Rome, La Sapienza, en is in 2002 cum laude gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Hij begon zijn carrière aan de UvA in 2004, eerst als universitair docent en recentelijk als universitair hoofddocent en program director van het foundations of law & economics programma van het Amsterdam Center for Law and Economics (ACLE). Hij is tevens research fellow bij het Tinbergen Instituut. Voorheen was Dari-Mattiacci werkzaam aan de Universiteit Utrecht als onderzoeker en bij George Mason University School of Law als gastonderzoeker. In 2007 ontving hij een Vidi-subsidie van NWO voor onderzoek naar de evolutie van wetgeving in het oude Rome (Fiat Lex: the evolution of lawmaking), een onderzoeksproject dat juridische, economische en historische analyse combineert.