Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. J.M.A. Hermanns is per 1 januari 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Kohnstammleerstoel aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

prof. dr. J.M.A. (Jo) Hermanns(FMG)
Foto: Jeroen Oerlemans
Dhr. prof. dr. J.M.A. Hermanns (1948) is per 1 januari 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Kohnstammleerstoel aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Vereniging tot Bevordering van de Studie der Pedagogiek (VBSP).

De bijzondere (wissel)leerstoel is vernoemd naar Philip Abraham Kohnstamm (1875-1951), grondlegger van de wetenschappelijke pedagogiek en didactiek in Nederland. De VBSP, die uiteindelijk ging dienen als toezichthouder op het onderwijs, werd in 1925 opgericht door een groep hoogleraren onder leiding van Philip Abraham Kohnstamm.

In de Nederlandse samenleving is er een sterk groeiende aandacht voor de wijze waarop de opvoeding in gezin, school en het publieke domein bijdraagt aan de kwaliteit van de samenleving. Ook is er in toenemende mate aandacht voor de invloed van opvoeding op het ontstaan van een variatie aan maatschappelijke problemen zoals schooluitval en criminaliteit. De wetenschappelijke pedagogiek kan door onderzoek belangrijke impulsen aan deze ontwikkelingen geven. Onderzoekers, maar ook de in de praktijk werkzame pedagogen (met academische of hbo-opleiding) komen voor nieuwe belangrijke vragen te staan, bijvoorbeeld over de effecten van overheidsinterventies - al dan niet onder drang of dwang - in de opvoeding. Jo Hermanns wil door onderzoek en onderwijs bijdragen leveren aan de professionalisering van het werkterrein pedagogiek.

Hermanns is sinds 1991 als (deeltijd)hoogleraar Algemene opvoedkunde, in het bijzonder empirisch onderzoek van normale opvoedingssituaties, verbonden aan de UvA. Daarnaast is hij lector ‘Hulpverlening in een justitieel kader' aan de Hogeschool Utrecht, en adviseert hij verschillende departementen, gemeentebesturen en organisaties op het terrein van jeugdbeleid en jeugdzorg. Zie onderstaande verwijzing voor publicaties en meer informatie.