Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. E. de Haan is benoemd tot bijzonder hoogleraar Cognitieve Gedragstherapie bij Kinderen en Adolescenten aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Mw. dr. E. de Haan (1948) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Cognitieve Gedragstherapie bij Kinderen en Adolescenten aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Mary Cover Jones Stichting, een samenwerkingsverband van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie, het Academisch Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie de Bascule en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Else de Haan doet onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling van angststoornissen, in het bijzonder de behandeling van dwangstoornissen en somatoforme stoornissen. De laatstgenoemde stoornissen kenmerken zich door lichamelijke klachten - waaronder buikpijn - zonder dat er een verklarende lichamelijke ziekte wordt gevonden. De Haan richt zich in haar onderzoek ook op de werkingsmechanismen van de behandelingen van deze stoornissen. Haar belangstelling gaat verder uit naar de relatie tussen wetenschap en praktijk, en het belang van wederzijdse beïnvloeding. De Haan zet zich in voor de implementatie van wetenschappelijk aangetoond effectieve behandelingen in de praktijk, en omgekeerd voor de toetsing van inzichten uit de praktijk in wetenschappelijk onderzoek. Als bijzonder hoogleraar zal zij onderzoek naar werkzame en effectieve methoden van implementatie van behandelingen entameren.

De Haan is sinds 1997 werkzaam als psycholoog en psychotherapeut bij de Bascule, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie (voorheen de Argonaut). Daarnaast is zij sinds 2004 als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC), waar zij onderwijs geeft en promovendi begeleidt. Zij is als onderzoeker verbonden aan de Oase, het centrum voor psychische hulp voor kinderen en jongeren, in het kader van transculturele integrale zorg in de wijk. De Oase is een onderdeel van de Bascule. De Haan bekleedt verschillende advies- en bestuursfuncties. Zo is zij voorzitter van de Centrale Werkgroep Protocollaire Psychologische Behandelingen van het Landelijk Kenniscentrum Kinder- & Jeugdpsychiatrie en lid van het College van Toezicht van het Nederlands Instituut van Psychologen. Ze is tevens hoofdredacteur van het vaktijdschrift Kind en Adolescent Praktijk.