Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. K. Wittebrood is benoemd tot bijzonder hoogleraar Sociale Veiligheid in de stedelijke publieke ruimte aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Foto: Jeroen Oerlemans
Mw. dr. K. Wittebrood (1965) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Sociale Veiligheid in de stedelijke publieke ruimte aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Synthesis.

Karin Wittebrood bestudeert vraagstukken op het brede terrein van de criminaliteit en veiligheid. Centraal in haar onderzoek staan thema's als slachtofferschap en onveiligheidsbeleving, de invloed van de sociale context daarop en de effectiviteit van het veiligheidsbeleid. Wittebrood zal zich als hoogleraar richten op onderzoek naar de sociale veiligheid in onder meer woonbuurten en uitgaans- en winkelgebieden: waarom is de sociale veiligheid in het ene gebied groter dan in het andere gebied en met welke maatregelen kan de sociale veiligheid effectief worden vergroot?

Wittebrood is sinds 1999 als senior onderzoeker verbonden aan het Sociaal en Cultureel Planbureau (onderzoeksgroep Wonen, Leefbaarheid en Veiligheid). Zij heeft vele publicaties op haar naam staan in internationale en nationale wetenschappelijke tijdschriften. Ook verschillende SCP-rapporten, zoals Slachtoffers van criminaliteit, Angstige burgers, Aandacht voor de wijk en Sociale veiligheid ontsleuteld zijn mede van haar hand. Wittebrood participeert regelmatig in begeleidingscommissies en was van 1999 tot 2004 secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Kriminologie (NVK).