Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. J. Spier (1950) is benoemd tot hoogleraar Law and Global Challenges aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het gaat om een onbezoldigde deeltijdleerstoel die is ondergebracht bij PPLE College van de UvA. PPLE College verzorgt de bacheloropleiding Politics, Psychology, Law and Economics, een selectieve, interdisciplinaire en kleinschalige opleiding.

Spier, Jaap, FdR, hoogleraar Law and Global Challenges
Foto: Dirk Gillissen

Jaap Spier is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht. Hij zal zich vooral bezighouden met het in kaart brengen van concrete juridische en morele verplichtingen van de belangrijkste spelers met betrekking tot de mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering en plastic in de wereldzeeën. De bedoeling is om deze verplichtingen in samenwerking met studenten en vooraanstaande externe deskundigen te verwoorden in de vorm van ‘Principles’.

Spier was tot 1 september 2016 werkzaam als advocaat-generaal bij de Hoge Raad en tot 4 maart 2016 honorair hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Eerder was hij fulltime hoogleraar aan Tilburg University. Hij is oprichter en erevoorzitter van de European Group on Tort Law. Spier was in 2015 mede-oprichter van de werkgroep die de Oslo Principles on Global Climate Change Obligations opstelde. Spier publiceerde talloze boeken en wetenschappelijke artikelen op het gebied van aansprakelijkheidsrecht, verzekeringsrecht en privaatrecht. Sinds 2000 ligt zijn focus vooral op wereldwijde duurzaamheidsproblematiek, in het bijzonder klimaatverandering.