Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. R.J.L. Lindauer (1971) is benoemd tot hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Lindauer, Ramon, hoogleraar AMC, Kinder- en Jeugdpsychiatrie
Fotograaf: Dirk Gillissen

Ramón Lindauer is specialist op het gebied van diagnostiek en behandeling van trauma- en stressorgerelateerde stoornissen bij kinderen en jongeren. Onder zijn leiding wordt onderzoek gedaan op het gebied van trauma- en stressorgerelateerde stoornissen, en obsessief-compulsieve, angst- en ticstoornissen. Zijn onderzoek is erop gericht om de diagnostiek en behandeling van deze stoornissen te verbeteren, door meer inzicht te krijgen in de ontstaansmechanismen van psychopathologie en de behandelelementen die bijdragen aan het effect. Zowel de psychische als biologische factoren en processen worden daarbij in kaart gebracht. Daarnaast doet Lindauer onderzoek naar factoren die het risico op het ontstaan van een stoornis vergroten, in het bijzonder trauma en stress.

Lindauer verzorgt al colleges en het keuzevak ‘Ontwikkelingspsychopathologie van emotionele stoornissen bij kinderen en adolescenten’ binnen de bachelor en master Geneeskunde aan de UvA. Als hoogleraar zal hij leiding geven aan het onderwijs op het gebied van kinder- en jeugdpsychiatrie.

Lindauer is als kinder- en jeugdpsychiater en systeemtherapeut werkzaam bij het Centrum voor Trauma en Gezin van de Bascule, een academisch centrum voor psychiatrische zorg aan kinderen, jongeren en gezinnen in Amsterdam en omstreken. Hij is tevens afdelingshoofd van de Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het AMC. De afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het AMC is nauw verbonden met de Bascule. Daarnaast is Lindauer directeur van de Academische Werkplaats Kinder- en Jeugdpsychiatrie bij de Bascule, waar hij verantwoordelijk is voor onderzoek en innovatie binnen de Bascule.