Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. F.R. Kleibergen is benoemd tot hoogleraar Economics of Identification aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

dhr. prof. dr. Frank Kleibergen, medewerker FEB, hoogleraar Economics of Identification
Fotograaf: Jeroen Oerlemans

Dhr. prof. dr. F.R. Kleibergen (1967) is benoemd tot hoogleraar Economics of Identification aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Frank Kleibergen is gespecialiseerd in econometrische theorie. Hij onderzoekt met name de ontwikkeling van toetsmethodieken die toepasbaar blijven in geval van empirisch slecht geïdentificeerde economische verbanden. De meeste tot op heden ontwikkelde methoden worden onbetrouwbaar in zulke omstandigheden. Het betreft een klassiek probleem binnen de econometrie. Structurele parameters, die het gedrag van economische agenten beschrijven, corresponderen niet direct met geschatte verbanden tussen economische gegevens, maar kunnen hier slechts indirect uit worden herleid. In het laatste decennium is er een toenemende aandacht voor zogeheten zwakke instrumenten en dus zwakke identificatie. Dit betekent dat structurele parameters slechts met een lage precisie geschat kunnen worden. Het gevolg is dat de standaard econometrische methoden vertekenen en dus onbetrouwbare resultaten opleveren. Kleibergen zal zich aan de UvA vooral richten op verdere ontwikkelingen van toetsmethoden die betrouwbaar zijn en blijven.

Kleibergen is sinds 2003 werkzaam als hoogleraar Economie aan de Brown University (VS). Voor die tijd werkte hij onder meer aan de UvA, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Tilburg. Kleibergen is gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 2002 ontving Kleibergen een NWO Vernieuwingsimpuls voor zijn onderzoek ‘Empirical Comparison of Economic models'. Het jaar erna was hij gedeeld winnaar van de Tinbergen Prijs, een waardering voor de wetenschappelijk meest succesvolle alumni van het Tinbergen Instituut.