Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. R. Rogers is per 1 juli 2008 benoemd tot hoogleraar Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Foto: Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. R. Rogers (1965) is per 1 juli 2008 benoemd tot hoogleraar Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Richard Rogers neemt in zijn onderzoek het internet als studieobject en introduceert het ontologische verschil tussen the natively digital (objecten, inhoud, apparaten en omgevingen die zijn ‘geboren' in het nieuwe medium) en the digitized (objecten, inhoud, apparaten en omgevingen die er naartoe zijn ‘verhuisd'). Hij streeft ernaar de aandacht te verleggen naar the natively digital, gebruikmakend van de mogelijkheden die worden geboden met het veranderen van inkt in bits. Ook kijkt hij hoe internetonderzoek verder zou kunnen gaan dan alleen de bestudering van online cultuur.

Rogers promoveerde in 1998 in de Wetenschapsdynamica aan de UvA. Sinds 1999 is hij werkzaam als universitair (hoofd)docent bij de afdeling Mediastudies van de UvA. Eerder werkte hij onder andere als onderzoeker en docent aan het Royal College of Art in Londen en als research fellow op het gebied van design aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Rogers is voorzitter van Govcom.org Foundation, een stichting gericht op het maken en begeleiden van politieke instrumenten op het internet. Hij is ook directeur van het Digital Methods Initiative. Daarnaast is hij redacteur van EASST Review, het digitale tijdschrift van de European Association for the Study of Science and Technology. In 2005 ontving hij voor zijn boek Information Politics on the Web de award voor ‘Best Information Science Book of the Year' van de American Society for Information Science and Technology.