Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. C.G. Koonings is benoemd tot bijzonder hoogleraar Brazilië Studies aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

dhr. prof. dr. Kees Koonings, medewerker FMG, hoogleraar Brazili Studies, foto Jeroen Oerlemans

Dhr. C.G. Koonings (1957) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Brazilië Studies aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Leerstoel Internationaal Amerikanisten Congres.

Kees Koonings zal als bijzonder hoogleraar aan de UvA onderwijs geven over de ontwikkeling, samenleving en politiek van Brazilië binnen het programma van het interuniversitaire Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika (CEDLA), waarvan de UvA penvoerder is, en de masteropleiding International Development Studies van de UvA. Hij zal onderzoek verrichten naar de samenhang tussen ontwikkeling, sociale uitsluiting, burgerschap en democratie in Brazilië. Zijn specifieke belangstelling gaat uit naar sociale uitsluiting, stedelijk geweld en openbare veiligheid in Rio de Janeiro en andere grote Braziliaanse steden.

Koonings is sinds 1983 werkzaam bij de afdeling Antropologie van de Universiteit Utrecht, de laatste acht jaar als universitair hoofddocent. Sinds 2001 is hij tevens gastdocent bij CEDLA. Hij was eerder voor korte periodes als gastdocent en onderzoeker verbonden aan de Federale Universiteit van Rio Grande do Sul in Porto Alegre en de universiteit Fundação Getúlio Vargas in Rio de Janeiro, beide in Brazilië. Hij was tevens werkzaam bij de Universiteit van Salamanca in Spanje, de Universiteit Leiden en het KNAW-instituut NIAS. Hij publiceerde meerdere boeken en artikelen over Braziliaanse en Latijnsamerikaanse thema's als sociale uitsluiting, onveiligheid en geweld, militarisme en democratisering, stedelijke problematiek, en etniciteit. Zo publiceerde hij in internationale wetenschappelijke tijdschriften als Journal of Latin American Studies, Bulletin for Latin American Research, Foreign Affairs en Español en European Review of Latin American and Caribbean Studies.