Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. C.T.J. Hulshof is benoemd tot bijzonder hoogleraar Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde.

dhr. prof. dr. Carel Hulshof, Medewerker AMC, hoogleraar Arbeids- en bedrijfsgeneeskunde, foto: Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans

Dhr. dr. C.T.J. Hulshof (1953) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).

Als bijzonder hoogleraar zal Carel Hulshof zich vooral richten op het leveren van een bijdrage aan het versterken van de wetenschappelijke basis van de beroepsuitoefening van bedrijfsartsen, en het vertalen van resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de dagelijkse praktijk van de bedrijfsarts. Centraal zal onderzoek staan naar de bevorderende en belemmerende factoren voor de invoering van richtlijnen en vernieuwingen in de dagelijkse praktijk van de bedrijfsarts en onderzoek naar verbetering van de kennisinfrastructuur. Op het gebied van onderwijs gaat Hulshofs belangstelling vooral uit naar de afstemming van de inhoud van het onderwijs in de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde aan de universitaire medische centra en het belang van arbeid en arbeidsomstandigheden als een belangrijke determinant van gezondheid.

Hulshof is sinds 1983 parttime werkzaam bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van het AMC, sinds 2005 als universitair hoofddocent. In onderwijs en onderzoek heeft hij zich vooral gericht op preventie van gezondheidseffecten van beroepsmatige blootstelling aan trillingen, evaluatieonderzoek in de bedrijfsgezondheidszorg, toepassing van evidence based medicine en evidence based-richtlijnen in de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde, en verbetering van de kennisinfrastructuur. Van 1979 tot 1999 was hij tevens werkzaam als praktiserend bedrijfsarts, onder andere bij ArboUnie (en voorlopers daarvan) in Nijmegen en Amsterdam, en van 1999 tot 2004 als projectleider bij de Stichting Kwaliteitsbevordering Bedrijfsgezondheidszorg (SKB). Sinds 2004 is hij coördinator richtlijnontwikkeling bij het Kwaliteitsbureau van de NVAB.

Hulshof bekleedt tal van nationale en internationale bestuurs- en adviesfuncties. Hij is voorzitter van de wetenschappelijke commissie ‘Health Services Research and Evaluation in Occupational Health’ van de International Commission on Occupational Health (ICOH), lid van de Editorial Board van de Cochrane Occupational Safety and Health review group en lid van het Guidelines International Network (GIN).