Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. mr. dr. drs. A. Hagedorn (1954) is per 1 maart 2014 benoemd tot bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Duitsland Instituut.

Axel Hagedorn
Foto: Jeroen Oerlemans

Als bijzonder hoogleraar Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen richt Axel Hagedorn zich op rechtsvergelijkend onderzoek, waarbij ook rechtsculturele aspecten worden meegenomen. Zijn doelstelling is om de affiniteit voor de wederzijdse opvattingen en rechtsculturele uitgangspunten te versterken en daarmee meerwaarde te creëren voor de wetenschap, het bedrijfsleven en politieke netwerken. 

Hagedorn studeerde Rechten aan de Universiteit van Göttingen en promoveerde aan diezelfde universiteit op een onderzoek naar de privaatrechtelijke gevolgen van de Baulast, een publiekrechtelijke erfdienstbaarheid. Voordat hij in 1994 naar Nederland emigreerde, werkte hij al jaren als Rechtsanwalt in Hamburg. Hij studeerde aanvullend Cultuur, Organisatie, Management aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hagedorn is beëdigd als Duitse Rechtsanwalt en Nederlands advocaat. Sinds 1997 is hij werkzaam bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten, sinds 2000 als partner en hoofd van de internationale sectie. Hij richt zich in zijn werk op het internationaal ondernemingsrecht met een focus op Mergers & Acquisitions. Hagedorn publiceert regelmatig en verzorgt lezingen over uiteenlopende onderwerpen in het Duits-Nederlandse rechtsverkeer. 

Hagedorn is sinds 2012 bestuurslid van het aan de UvA gelieerde Duitsland Instituut Amsterdam. Sinds 2004 is hij tevens voorzitter van de Duits-Nederlandse advocatenvereniging. Daarnaast is hij lid van de vakcommissie Ondernemingsrecht van en arbiter bij de Nederlands Duitse Kamer van Koophandel.