Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. prof. dr. G.L. Corthals (1962) is benoemd tot hoogleraar Supramolecular Separations aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Garry Corthals, hoogleraar Supramolecular Separations
Foto: Jeroen Oerlemans

In zijn onderzoek richt Garry Corthals zich op het gebruik van massaspectrometers om eiwitten in biologische systemen te karakteriseren en te kwantificeren. Eiwitten zijn vooral interessant vanwege hun cruciale rol in de meeste biologische processen en functies. Corthals ontwikkelt massaspectrometrische instrumenten en gerelateerde technologieën die de analyse mogelijk maken van zeer grote hoeveelheden (duizenden) eiwitten die de moleculaire netwerken vormen in cellen, weefsels en organen. Kennis over de wisselwerking tussen eiwitten – hoe eiwitmodificatie plaatsvindt, en hoe eiwitten reageren op hun omgeving en van invloed zijn op de onverwachte eigenschappen van biomoleculaire systemen – verandert onze kijk op de biologie binnen de life sciences.

Corthals gaat een multidisciplinaire groep leiden waarin onderzoekers met uiteenlopende expertise, van scheikunde tot computational science, zich richten op grote vraagstukken binnen de biomoleculaire wetenschappen. In lijn met het lopende onderzoek op het gebied van macromoleculaire analyse en bio-systeemanalyse aan het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) bevindt Corthals’ onderzoek zich thematisch op de terreinen gezondheid, voeding en forensische wetenschap. Daarnaast zal hij ook betrokken zijn bij het nieuwe gebied ‘Science for Art’, dat kunstgeschiedenis, conservering en restauratie, en bètawetenschappen samenbrengt.

Corthals leidt sinds 2006 een onderzoeksgroep op het terrein van op massaspectroscopie-gebaseerde proteomica aan het Turku Centre for Biotechnology in Finland. Daarnaast is hij directeur van de Turku Proteomics Facility van Turku University & Åbo Akademi University in Finland en voorzitter van de National Proteomics and Metabolomics Technology Platform. Corthals is tevens lid van de stuurgroep Innovation, Impact and Exploitation van Infrastructure for Systems Biology (ISBE).