Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dhr. dr. N. de Vries (1956) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Tandheelkundige slaapgeneeskunde aan de Faculteit der Tandheelkunde (ACTA) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting ApneuResearch.
Vries, Nico de, hoogleraar ACTA, Bijzondere leerstoel Tandheelkundige Slaapgeneeskunde
Fotograaf: Dirk Gillissen

Als bijzonder hoogleraar gaat Nico de Vries zich bezighouden met onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg op het zich snel ontwikkelde vakgebied tandheelkundige slaapgeneeskunde. Slaapgerelateerde aandoeningen worden steeds vaker vastgesteld. Zo zijn volgens recente schattingen ruim 400.000 mensen in Nederland gediagnosticeerd met het obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS). Hierbij staat tijdens de slaap de adem regelmatig stil (een apneu), doordat spieren tijdens de slaap ontspannen en de tong en zachte delen in de keel de ademhaling blokkeren. Het syndroom brengt gezondheidsrisico’s met zich mee zoals overmatige slaperigheid overdag, cognitieve achteruitgang en cardiovasculaire problemen. Tandheelkundige en kaakchirurgische behandelingen spelen een steeds belangrijker rol in de behandeling van slaapgerelateerde aandoeningen. In het onderzoek zal De Vries zich onder meer toeleggen op de mogelijke relatie tussen OSAS en bruxisme (tandenknarsen), en de voorspellende waarde van slaap-endoscopie.

De Vries is KNO-arts bij het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. Hij is specialist op het terrein van de slaapgeneeskunde, in het bijzonder OSAS, en werkt intensief samen met tandartsen in binnen- en buitenland. De Vries is tevens gasthoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Hij publiceerde meer dan 170 artikelen in nationale en internationale peer reviewed-tijdschriften, waaronder het New England Journal of Medicine, The Laryngoscope, Sleep and Breathing en het Nederlands Tijdschrift voor Keel-Neus-Oorheelkunde.