Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Mw. dr. R.M.A.L. Hoefte (1959) is benoemd tot hoogleraar Geschiedenis van Suriname sinds 1873 in vergelijkend perspectief aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) .
Höfte, Rosemarijn, hoogleraar FGw, Geschiedenis van Suriname
Foto: Dirk Gillissen

Rosemarijn Hoefte combineert het hoogleraarschap aan de UvA met haar functie als (senior) onderzoeker bij het KITLV. Hoefte heeft zich gespecialiseerd in de koloniale en postkoloniale geschiedenis van de Nederlandse koloniën in de Caraïben en Zuidoost-Azië. Haar belangrijkste aandachtsgebieden zijn de geschiedenis van Suriname in de postslavernij periode, migratie en onvrije arbeid, en hedendaagse Caraïbische geschiedenis. De effecten van (trans)imperialisme en (de)kolonisatie op migratie en identiteit vormen de rode draad in Hoefte’s onderzoek.

Hoefte werkt aan verschillende projecten. Over haar onderzoek naar de geschiedenis van Suriname in de 20ste eeuw publiceerde ze in 2014 de monografie Suriname in the Long Twentieth Century: Domination, Contestation, Globalization (New York: Palgrave Macmillan). In haar lopende projecten richt zij zich op een vergelijking tussen ‘de drie Guyana’s’ (Frans-Guyana, Guyana en Suriname) en de Javaanse identiteit in de diaspora. Daarnaast werkt zij aan een biografie van de Surinaamse sociaal-activist en politicus Grace Schneiders-Howard. Over de Guyana’s verscheen eerder dit jaar Post-Colonial Trajectories in the Caribbean: The Three Guianas (London: Routledge, 2017), dat Hoefte redigeerdemet Matthew L. Bishop en Peter Clegg.

Ontwikkeling van Suriname

Als hoogleraar aan de UvA gaat Hoefte zich richten op de ontwikkeling van de toenmalige Nederlandse kolonie Suriname vanaf 1873. Na de afschaffing van de  slavernij en vanaf het begin van het aantrekken van contractarbeiders uit Brits-Indië en Java ontwikkelde Suriname zich tot een multiculturele samenleving. In deze geschiedenis tekent zich een reeks fenomenen af die zich uitstekend lenen voor vergelijkend onderzoek, waaronder contractarbeid en Aziatische migratiegeschiedenis, kolonialisme en dekolonisatie, transimperialisme en etniciteit, multiculturalisme en natievorming.

Koppeling onderwijs en onderzoek

Hoefte heeft uitgebreide onderwijservaring, onder meer als coördinator van de brede interuniversitaire cursus Caraïbistiek van het KITLV. Aan de UvA gaat zij colleges geven aan bachelor- en masterstudenten Geschiedenis, in het bijzonder op het terrein van de Caraïbische en Surinaamse geschiedenis. Het onderwijs aan (research)masterstudenten wil zij koppelen aan haar onderzoek naar transimperialisme en zodoende de studenten begeleiden bij het opdoen van onderzoekservaring.

Hoefte is (senior) onderzoeker bij het KITLV. Ze is ook lid van het management team van het KITLV. Daarnaast is zij onder meer managing editor van de Nieuwe West-Indische Gids. In mei 2017 treedt Hoefte aan als voorzitter van de Association of Caribbean Historians.