Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. prof dr. F.C. Amant (1967) is benoemd tot hoogleraar Gynaecologische Oncologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). Hij combineert het hoogleraarschap met zijn aanstelling aan het Antoni van Leeuwenhoek-Nederlands Kanker Instituut (NKI) en aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Amant, Frédéric, hoogleraar AMC, Gynaecologische Oncologie
Frédéric Amant (foto: Dirk Gillissen)

Frédéric Amant is gespecialiseerd in kanker en zwangerschap en technieken waarmee de vruchtbaarheid van vrouwen gespaard kunnen worden. Hij richt zich op de behandeling en in het bijzonder de operaties van tumoren van de vrouwelijke geslachtsorganen. Het aanpassen van de behandeling aan de biologische kenmerken van een kanker heeft in het bijzonder de aandacht van Amant. Hij streeft ernaar om de Gynaecologische Oncologie in Amsterdam op een locatie te centraliseren in functie van kwaliteit van zorg, klinisch en fundamenteel onderzoek alsook een efficiëntere besteding van tijd en middelen.

Als hoogleraar gaat hij zich richten op de verdere ontplooiing van het onderzoek naar de effecten van een kankerbehandeling op de foetus in Nederland. Hij zal zijn lopende onderzoeksprojecten over baarmoederkanker verder uitbouwen en onderzoek van stafleden faciliteren. Daarnaast zal hij betrokken zijn bij het onderwijs binnen het bachelor- en masterprogramma van het AMC en het VUmc op het gebied van normale en afwijkende anatomie van organen en structuren in de buik en het kleine bekken, in de opleiding van gynaecologen in opleiding voor gynaecologisch oncoloog en verpleegkundig specialisten.

Amant is gynaecologisch oncoloog en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is daar hoofd van de onderzoeksgroep Gynaecologische Oncologie. Hij is tevens staflid bij het Antoni van Leeuwenhoek- Nederlands Kanker Instituut (NKI). Amant is als hoogleraar verbonden aan de University of Bergen en als gasthoogleraar aan de University of Pretoria. Amant zit in de wetenschappelijke adviesraad van de European Medicine Agency (EMA). Hij is voorzitter en oprichter van het International Network on Cancer, Infertility and Pregnancy (INCIP). In 2015 ontving hij een grant van de European Research Council (ERC) voor zijn onderzoek.