Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dr. Uğur Ümit Üngör (1980) is per 1 februari 2020 benoemd tot bijzonder hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De bijzondere leerstoel is ingesteld vanwege de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Üngör is tegelijkertijd benoemd tot senior onderzoeker aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies.
Uğur Ümit Üngör (foto: NIOD)

Üngör is specialist op het gebied van vergelijkende genocidestudies. Als senior onderzoeker en hoogleraar zal hij een centrale rol spelen in het onderwijs en onderzoek op dit terrein, in het bijzonder binnen de internationale master Holocaust and Genocide Studies aan de UvA. Ook zal er een belangrijke rol voor hem liggen  in de wetenschappelijke en maatschappelijke discussies op het terrein van de holocaust- en genocidestudies. Daarnaast zal Üngör leiding geven aan het team Holocaust- en Genocidestudies aan het NIOD. De taken op dit gebied zijn het NIOD opgedragen krachtens een ministerieel besluit van mei 2001, als uitvloeisel van de Declaration of the Stockholm International Forum on the Holocaust (2000).

Over Üngör
Üngör is specialist op het terrein van de studie van massaal geweld, burgeroorlogen en comparatieve genocidestudies, inclusief de Holocaust. Hij promoveerde in 2009 cum laude aan de UvA op het proefschrift Young Turk Social Engineering: Mass Violence and the Nation State in Eastern Turkey, 1913-1950.

Momenteel is Üngör nog als universitair hoofddocent verbonden aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij research associate aan het NIOD. Eerder was hij als docent verbonden aan het departement Geschiedenis van de University of Sheffield en als postdoc research fellow aan het Centre for War Studies van University College Dublin. Hij was gastonderzoeker aan de University of British Columbia in Vancouver (2014) en Central European University in Boedapest (2016), en gastdocent aan de University of California Los Angeles (2019).

Zijn belangrijkste publicaties zijn: Genocide: New Perspectives on its Causes, Courses and Consequences (Amsterdam University Press, 2016, red.), Confiscation and Destruction: The Young Turk Seizure of Armenian Property (Continuum, 2011) en The Making of Modern Turkey: Nation and State in Eastern Anatolia, 1913-1950 (Oxford University Press, 2011). Tevens publiceerde Üngör over de genociden in Rwanda, op de Balkan, en in Irak en Syrië.

Üngör is redacteur van het Journal of Perpetrator Research en coördinator van het Syrian Oral History Project bij het NIOD. Daarnaast leidde hij een door NWO gefinancierd onderzoeksproject naar paramilitair geweld; onderdeel hiervan is de te verschijnen monografie Paramilitarism: Mass Violence in the Shadow of the State (Oxford University Press, 2020).

Met zijn onderzoek oogstte Üngör alom erkenning. Zo ontving hij, naast een NWO Vidi (2014), diverse andere beurzen, subsidies en prijzen, waaronder een NWO Refugees in Science beurs (2018), de Heineken Young Scientist Award (2012), de Keetje Hodshon Prijs (KHMW, 2011) en een Erasmusprijs (2010).  

In 2017 adviseerde Üngör de Tweede Kamer over het gebruik van de term genocide. Hij adviseerde goed onderzochte genociden als zodanig te erkennen, maar benadrukte ook dat politici zich bewust moeten zijn van de restricties en risico’s in het gebruik van de term genocide. Ook benadrukte hij de noodzaak om genocide voortdurend op de agenda van het publieke debat in Nederland, Europa en de wereld te houden.