Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dr. Monique de Haan (1982) is benoemd tot hoogleraar Empirical Microeconomics aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Monique de Haan (foto: Kirsten van Santen)

Kennis over het bestaan en de omvang van causale effecten is essentieel, onder andere voor beleidsmakers. Zo is het van belang om te weten of extra geld of andere onderwijsbeleidsmaatregelen een effect hebben op schoolprestaties en langetermijnuitkomsten van kinderen. Ook bij het ontwikkelen en implementeren van beleidsmaatregelen die van invloed zijn op de arbeidsmarkt of de inkomensverdeling spelen causale vraagstukken een belangrijke rol. Het is daarbij niet alleen van belang om te weten wat de directe effecten van het beleid zijn op de huidige generatie maar ook de indirecte effecten op toekomstige generaties zijn van belang. Zorgt een toename in het inkomen van ouders ervoor dat hun kinderen later ook een hoger inkomen hebben? Als ouders een uitkering krijgen zorgt dit er dan voor dat hun kinderen later ook afhankelijk worden van een uitkering?  

Als hoogleraar zal de Haan zich richten op het beantwoorden van deze en gerelateerde causale vraagstukken binnen de onderwijseconomie, arbeidseconomie en gezinseconomie door gebruik te maken van micro-econometrische technieken in combinatie met administratieve datasets en datasets gebaseerd op vragenlijsten. 

Naast het doen van onderzoek zal de Haan onderwijs geven aan zowel bachelor- als (research)masterstudenten van de Amsterdam School of Economics en zal ze studenten begeleiden bij het schrijven van hun masterscripties. 

Over Monique de Haan 

Sinds 2012, is de Haan een Associate Professor aan de University of Oslo. Daarnaast is ze sinds 2012 een research fellow van CESifo en sinds 2017 is ze aangesloten als onderzoeker bij Oslo Fiscal Studies. Van 2016 tot 2020 had de Haan een parttime onderzoeksaanstelling bij Statistics Norway. Ze promoveerde in 2008 aan de Universiteit van Amsterdam waarna ze tot 2012 een postdoc aanstelling had bij TIER, een samenwerking tussen de UvA, de Universiteit van Maastricht en de Universiteit van Groningen dat zich bezighield met onderzoek binnen de onderwijseconomie.