Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De opkomst van allochtone kiezers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 is bijna gelijk aan die van 2006, maar het stemgedrag is veranderd. Dat blijkt uit onderzoek van Dienst Onderzoek en Statistiek van de Gemeente Amsterdam en het IMES van de UvA.

De opkomst van allochtone kiezers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 is bijna gelijk aan die van 2006, maar het stemgedrag is veranderd. Dat blijkt uit onderzoek van Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S) van de Gemeente Amsterdam en het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) van de Universiteit van Amsterdam.

De onderzoekers, geholpen door 27 enquêteurs, ondervroegen allochtone stemmers bij het verlaten van het stembureau wat zij hebben gestemd. De resultaten hieronder zijn gebaseerd op voorlopige tellingen. Over ongeveer een maand is een compleet rapport van het onderzoek te verwachten, waarbij ook wordt ingegaan op redenen voor de partijkeuze en het stemmen op etnische kandidaten. Voor het IMES waren bijzonder hoogleraar Electorale Politiek Jean Tillie en onderzoekers Anja van Heelsum en Teri van der Heijden betrokken.

Opkomst en partijkeuze

De opkomst van Turken, Marokkanen en Surinamers/Antillianen in Amsterdam is niet sterk veranderd ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen, respectievelijk van 51 naar 46 procent onder Turken, van 37 naar 39 procent onder Marokkanen en van 26 naar 26 procent onder Surinamers/Antillianen.

De partijkeuze van allochtonen in Amsterdam was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen sterker op de PvdA gericht dan nu. Zo kreeg de PvdA destijds 87 procent van de Turkse stemmen, nu 59 procent; 77 procent van de Marokkaanse stemmen, nu 74 procent en 79 procent van de Surinaams/Antilliaanse stemmen, nu 53 procent.

Er is een aanzienlijke toename te zien in de stemmen op GroenLinks en D66 en in minder mate de SP. In 2010 stemt 15% van de Turken op GroenLinks (4 procent in 2006), Marokkanen 9 procemt (in 2006 12 procent), Surinamers/Antillianen 18 procent (was 5 procent in 2006). Voor D66 geldt dat Turken van 1 naar 14 procent gaan, Marokkanen van 1 naar 10 procent en Surinamers/Antillianen van 0 naar 10 procent. De SP laat een toename zien onder de Turkse Amsterdammers (van 5 naar 10 procent). Zie de bijlage voor twee tabellen met de partijkeuze van allochtonen in 2006 en 2010.

Raadsleden

Aangezien er maar weinig allochtone kandidaten op verkiesbare plaatsen op de kieslijsten staan, is te verwachten dat het aantal allochtonen in de gemeenteraad gaat verminderen van tien naar vier. Met deze scherpe daling zijn de allochtone inwoners van Amsterdam dus niet meer in hetzelfde percentage aanwezig in de raad als in de Amsterdamse bevolking