Babykoralen vinden de eerste dagen van hun bestaan hun weg naar huis door te luisteren naar de geluiden van de dieren op het koraalrif. Deze ontdekking komt van een internationaal onderzoeksteam uit de Cariben onder leiding van onderzoeker Mark Vermeij van het IBED van de UvA.

Babykoralen vinden de eerste dagen van hun bestaan hun weg naar huis door te luisteren naar de geluiden van de dieren op het koraalrif. Deze ontdekking komt van een internationaal onderzoeksteam uit de Cariben onder leiding van onderzoeker Mark Vermeij van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam. Toenemende menselijke geluidsvervuiling in de oceaan die de geluiden van het koraalrif maskeert bedreigt daarmee mogelijk het voortbestaan van het koraal.

Samen met Britse en Amerikaanse collega's bij de CARMABI Foundation op Curaçao ontdekte Mark Vermeij dat koraallarven die om te overleven snel een veilige plek moeten vinden om te landen en een kolonie te stichten, geluid gebruiken om geschikte koraalriffen te vinden. Het team ontwierp een ‘keuzekamer' waarin kleine diertjes kunnen kiezen uit een aantal mogelijkheden om naartoe te bewegen. In deze keuzekamer plaatsten ze koraallarven die vervolgens een geluidsopname van een koraalrif te horen kregen. De larven bleken sterk aangetrokken te worden door het geluid van het rif.

Koraallarven zien eruit als kleine met haar bedekte eitjes en behoren tot dezelfde groep dieren (Cnidaria) als de zeeanemonen. Hoe het kan dat zij geluid waarnemen is nog niet helemaal duidelijk. Een van de onderzoekers, Stephen Simpson van de University of Bristol, verklaart dat geluid van dichtbij watermoleculen in beweging zet. Mogelijk wordt die beweging doorgegeven aan de kleine haarcellen op het oppervlak van de larven die zo weten in welke richting ze moeten zwemmen.

Bedreigd ecosysteem

Koraal clustert samen om grote koraalriffen te vormen, een van de meest bedreigde ecosystemen op aarde. Als gevolg van het opwarmen van de Aarde en verzuring van de oceanen menen sommige onderzoekers dat koraalriffen op het punt staan uit te sterven. Een goed begrip van de levenscyclus van deze kwetsbare dieren is daarom van groot belang om de bestaande riffen duurzaam te beheren. Onder andere door scheepvaart, boren in de oceaanbodem en seismische testen is het door de mens veroorzaakte geluidsniveau in de oceanen de afgelopen jaren sterk toegenomen tot het punt dat het de natuurlijke geluiden soms compleet maskeert. Nu blijkt dat koralen net als vissen reageren op de geluiden van het rif, is geluidsvervuiling door de mens een extra punt van zorg.

Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE en werd gefinancierd door een fellowship van Dr. Simpson van de Natural Environment Research Council (NERC, UK) en door de National Science Foundation and Scripps Institution of Oceanography (USA). Zie onderstaande verwijzing om het artikel in te zien.