De processen die het IPCC gebruikt bij zijn assessmentrapporten zijn in het algemeen succesvol gebleken. Maar het klimaatpanel dient zijn managementstructuur fundamenteel te herzien en zijn procedures te versterken. Dat is de conclusie van het rapport van de InterAcademy Council, dat Robbert Dijkgraaf presenteerde aan de Verenigde Naties.

De processen die het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) gebruikt bij zijn assessmentrapporten zijn in het algemeen succesvol gebleken. Maar het IPCC dient zijn managementstructuur fundamenteel te herzien en zijn procedures te versterken met het oog op de groeiende omvang en complexiteit van zijn werk, en de steeds kritischere houding van het grote publiek. Dat is de conclusie van het rapport van de InterAcademy Council (IAC), een in Amsterdam gevestigde organisatie van internationale academies van wetenschappen. Co-voorzitter van het IAC Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW en universiteitshoogleraar aan de UvA, presenteerde op 30 augustus het rapport in New York bij de Verenigde Naties. Louise Fresco, universiteitshoogleraar aan de UvA, was een van de auteurs.

In maart van dit jaar hebben secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri het InterAcademy Council verzocht om processen en werkwijze van het IPCC tegen het licht te houden, en voorstellen te doen voor toekomstige assessments. Aanleiding daarvoor was een steeds heftiger publiek debat en aanhoudende kritiek op het IPCC.

Een internationale commissie met experts uit verschillende landen en disciplines heeft het rapport de afgelopen maanden geschreven.

Aanbevelingen

Het IAC-rapport bevat diverse aanbevelingen voor het versterken van de managementstructuur van het IPCC:

• de oprichting van een uitvoerend comité, met leden van buiten het IPCC en zelfs van buiten de klimaatwetenschap, dat namens het panel kan optreden;
  • aanstelling van een uitvoerend directeur;
  • beperking van de zittingstermijn van voorzitter, uitvoerend directeur en werkgroepleiders tot een assessmentronde om gevarieerde invalshoeken en een onbevooroordeelde benadering te garanderen;
  • het opstellen van formele kwalificaties voor het voorzitterschap en alle andere functies binnen het Bureau van het IPCC
  • strenger beleid met betrekking tot belangenverstrengeling voor het hoogste kader van het IPCC en voor alle auteurs, review editors en medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van rapporten.