Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

In zijn nieuwe boek Geert Wilders. Tovenaarsleerling geeft UvA-hoogleraar Meindert Fennema een beschrijving van de politieke carrière van Geert Wilders.

In zijn nieuwe boek Geert Wilders. Tovenaarsleerling geeft prof. dr. Meindert Fennema, hoogleraar Politieke theorie van etnische verhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam, een beschrijving van de politieke carrière van Geert Wilders. Het boek wordt op 31 augustus gepresenteerd in Nieuwspoort in Den Haag. Sprekers tijdens de presentatie waren Naima Azough, Frits Bolkestein, en Max van Weezel.

Wilders succesvolle loopbaan als fractieassistent bij de VVD, die hem in 1998 een Kamerzetel zou opleveren, verliep aanvankelijk op een volstrekt normale manier. Pas na de komst van Ayaan Hirsi Ali in de VVD-fractie en haar komeetachtige politieke carrière en na de beestachtige moord op Theo van Gogh, nam het leven van Geert Wilders een drastische wending. Hij werd, samen met Hirsi Ali, plotseling een zwaar bewaakte Nederlander. Vlak voor de moord op Van Gogh had hij de VVD verlaten, en tot aan de Kamerverkiezingen van 2006 geloofden weinigen dat zijn alleingang een succes zou worden. Na de première van zijn film ‘Fitna' werd hij niet alleen de zwaarst bewaakte politicus van Europa, maar ook de bekendste Nederlander buiten Nederland. Wat verklaart zijn enorme electorale aantrekkingskracht? En wat beweegt hem? Fennema geeft in zijn politieke biografie verklaringen, maar oordeelt niet. Hij laat de beoordeling aan de lezer.

Over Meindert Fennema

Meindert Fennema is sinds 2002 hoogleraar Migratie en etnische studies, in het bijzonder de politieke theorie, de politieke gevolgen van immigratie en de politieke en civiele incorporatie van immigranten in het land van vestiging, aan de UvA. Hij is werkzaam aan het Instituut voor Migratie- en Etnische Studies (IMES) van de UvA. Fennema schreef talloze boeken en artikelen over anti-immigratiepartijen in West-Europa en publiceerde over elites en democratie. In 2007 verscheen zijn biografie van Hans Max Hirschfeld. Momenteel werkt hij aan het boek Social Capital of Migrants and Muslim Radicalism in Amsterdam. In deze monografische studie richt hij zich op de etnische gemeenschappen in Amsterdam om de verschillen te verklaren in verkiezingsopkomst, politiek vertrouwen en politieke mobilisatie.

Publicatiegegevens

Meindert Fennema: Geert Wilders. De tovenaarsleerling.
Uitgeverij: Bert Bakker, 300 pagina's, prijs: € 19,95
ISBN: 9789035135345