De Universiteit van Amsterdam (UvA) is de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de QS World Rankings die op woensdag 8 september bekend zijn gemaakt. De UvA staat op plaats 56. Vorig jaar stond de UvA in de Times Higher Education (THE) - QS World University Ranking op de 49ste plaats. THE en QS brengen vanaf dit jaar ieder een eigen ranking uit. De ranking van THE - met zijn nieuwe partner Thomson Reuters - verschijnt op donderdag 16 september.

Beoordeling per discipline

In de beoordeling per wetenschappelijke discipline doen vooral de Arts & Humanities (geesteswetenschappen) en de Social Sciences (sociale wetenschappen) van de UvA het erg goed, met respectievelijk plaats 29 en plaats 32. Life Sciences & Biomedicine (levenswetenschappen) van de UvA staat internationaal op de 50ste plek. Natural Sciences (natuurwetenschappen) bezet plaats 69 en Engineering & IT (techniek en informatica) plaats 123.

Beoordelingscriteria

QS World University Ranking is samengesteld op basis van onderzoekskwaliteit (citaties en peer review), de verhouding staf-studenten, het aandeel internationale wetenschappelijke staf en studenten, en de inzetbaarheid van afgestudeerden op de arbeidsmarkt.

Internationale top

De University of Cambridge (GB) voert de lijst aan, gevolgd door Harvard University (VS) op plaats 2 en Yale University (VS) op plaats 3. In totaal staan er vier Nederlandse universiteiten in de top 100 van QS: UvA (56ste), Universiteit Leiden (82ste), Universiteit Utrecht (83ste) en Erasmus Universiteit Rotterdam (99ste).