Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Vrijdag 8 oktober is het nieuwe sportcentrum Universum van de UvA en de HvA geopend door onder anderen de Amsterdamse wethouder Erik van den Burg en UvA-bestuursvoorzitter Karel van der Toorn.

Vrijdag 8 oktober is het nieuwe sportcentrum Universum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) geopend door onder anderen Erik van den Burg, wethouder gemeente Amsterdam, en Karel van der Toorn, voorzitter College van Bestuur UvA en HvA.

Tijdens de opening van Universum op 8 oktober waren ruim driehonderd gasten aanwezig. Na een openingsdans door medewerkers van het USC vertelde Karel van der Toorn dat met het nieuwe sportcentrum Universum ‘een droom is uitgekomen'. Universum brengt wetenschap en sport dichter bij elkaar op het Science Park Amsterdam. Jesse Schreurs, voorzitter van de Amsterdamse Sportraad, die de belangen behartigt van alle sportende studenten in Amsterdam, dankte de UvA en de HvA voor deze nieuwe toplocatie voor studentensport: ‘het mooiste sportcentrum van Nederland'.

Sportsymposium: UvA en HvA sportminded?

Tussen 4 oktober en 15 oktober vinden verschillende feestelijkheden en evenementen plaats bij sportcentrum Universum. Op woensdag 6 oktober was het sportsymposium HvA en UvA op weg naar de Olympische Spelen! Ongeveer tweehonderd mensen woonden het symposium bij. Cees Vervoorn, lector Topsport en onderwijs, presenteerde de resultaten van het onderzoek naar de sportmindedness van de HvA en de UvA. Vervoorn constateerde dat 80% studenten en medewerkers sport een legitiem onderwerp voor onderzoek en onderwijs vinden.

Topprestaties leveren

Op het gebied van sport zijn er veel mogelijkheden in onderwijs en onderzoek. Een sportieve universiteit biedt kansen en inspiratie. In een panelgesprek met onder anderen André Bolhuis (voorzitter NOC*NSF), Erik van de Burg (wethouder Amsterdam), Georges de Jong (directeur van InnoSportNL), Kirsten van der Kolk (ex-topsporter) en Paul Kattestaart (projectmanager van Tennis Australia) gaf Van der Toorn aan dat de UvA en de HvA zich achter de Olympische ambitie van Nederland scharen. Hij benadrukte dat zowel in wetenschap als in sport mensen willen presteren en excelleren, en het beste uit zichzelf willen halen. Dit past bij de ambitie en het profiel UvA en de HvA, betoogde hij.

Over het sportcentrum

Het nieuwe gebouw voor het sportcentrum is ontworpen door Rudy Uytenhaak Architectenbureau. De grootte is vergelijkbaar met die van de oude locatie (ruim 9.500 m2). Universum omvat onder andere twee grote sporthallen, een aantal multifunctionele sportzalen, vier squashbanen, een klimmuur, fitnessvoorzieningen en een sauna. De twee sporthallen zijn ook te gebruiken voor tentamens en evenementen. De horecavoorziening, eetcafé Oerknal, complementeert de nieuwbouw.