Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

NWO heeft negentien jonge, recent gepromoveerde wetenschappers een Veni-subsidie toegekend voor onderzoek aan de UvA en het AMC. Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro, waarmee hij of zij drie jaar onderzoek kan doen.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft negentien jonge, recent gepromoveerde wetenschappers een Veni-subsidie toegekend voor onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Academisch Medisch Centrum (AMC-UvA). Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro, waarmee hij of zij drie jaar onderzoek kan doen.

In totaal ontvangen 161 onderzoekers in deze ronde een Veni-subsidies. In totaal dienden dit jaar 982 onderzoekers een onderzoeksvoorstel in bij NWO. De 161 winnaars zijn geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van wetenschappelijk onderzoek.

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers).

De toekenningen

 • Dr. Hajo Boomgaarden­ (Communicatiewetenschap): Populistische media - populistisch publiek?
  Populisme lijkt steeds belangrijker in de politiek, maar wat is de rol van de media? In dit onderzoek bekijkt Boomgaarden of en hoe nieuwsmedia op een populistische manier berichten tijdens verkiezingscampagnes, en stelt hij de effecten hiervan vast op politieke voorkeuren en stemgedrag.

 • Dr. Jeroen den Dunnen (Geneeskunde): Antistoffen brengen afweerreacties op gang
  Antistoffen die ons lichaam maakt, brengen specifieke afweerreacties op gang, maar zijn ook belangrijk bij ziekten als reuma en SLE. In dit onderzoek ontrafelt Den Dunnen de onderliggende mechanismen hiervan, om uiteindelijk vaccins te verbeteren en nieuwe reuma- en SLE-medicijnen te vinden.

 • Dr. Maartje van Gelder (Geschiedenis): Achter de schermen van de vroegmoderne diplomatie
  Diplomatie speelde zich ook in de vroegmoderne tijd deels achter de schermen af. Wat was het belang van deze informele, vaak geheime, dimensie? Van Gelder gebruikt in dit onderzoek onder andere rapporten van de Venetiaanse inlichtingendienst om hier antwoord op te geven.

 • Dr. Jasper de Goeij (Biologie): Het koraalrif, een échte duurzame samenleving
  Darwin brak er zijn hoofd al over: hoe kan het meest productieve ecosysteem ter wereld, het koraalrif, groeien en bloeien in een waterwoestijn, de tropische zee? Sponzen spelen wellicht de sleutelrol in de recycling van voedsel op het rif.

 • Dr. Eelke Heemskerk (Politicologie): Beslissingen in de bestuurskamer
  Aan de top van organisaties worden belangrijke besluiten genomen. In dit onderzoek gaat Heemskerk na in hoeverre bestuurders bij besluitvorming afgaan op wat zij denken dat hun collega's zouden doen. Waardering van collega's is misschien wel een belangrijkere drijfveer dan het organisatiebelang.

 • Dr. ir. Saskia Hekker (Sterrenkunde): De zon in haar nadagen
  Sterren worden geboren en ontwikkelen zich. De zon is een volwassen ster, maar zal over een paar biljoen jaar sterk veranderen en een oude ster worden. Het doel van Hekkers onderzoeksproject is het achterhalen van de interne structuur van oude sterren.

 • Dr. Joppe Hovius (Geneeskunde): (S)teekspel
  De verwekker van de ziekte van Lyme (Borrelia) wordt overgebracht door teken. In dit onderzoek analyseert Hovius hoe de teek de afweerreactie van haar gastheer onderdrukt, hoe Borrelia dat misbruikt om een infectie te veroorzaken, en of een anti-tekenvaccin de ziekte van Lyme kan voorkomen.

 • Dr. Sarah de Lange (Politicologie): Nieuwe regeringspartijen: echec of succes?
  Het aantal politieke partijen zonder regeringservaring dat toetreedt tot West-Europese kabinetten, is de laatste decennia sterk toegenomen. Veel commentatoren bekritiseren deze ontwikkeling en claimen dat deze partijen doorgaans slecht presteren. In dit project onderzoekt De Lange het waarheidsgehalte van deze claim.

 • Dr. Matthijs van der Meer (Life Sciences): Wikken en wegen in de hersenen
  Bij belangrijke beslissingen overwegen we de consequenties van verschillende keuzes. Hersenactiviteit in de hippocampus geeft zulke consequenties weer tijdens het besluitvormingsproces. Door deze activiteit 'live' te meten en te beïnvloeden test Van der Meer in dit onderzoek hoe deze activiteitspatronen de daaropvolgende keuze sturen.

 • Dr. Tom van der Meer (Politicologie): Samenleven in een multiculturele samenleving
  Onze samenleving wordt alsmaar diverser. In dit onderzoek bestudeert Van der Meer de gevolgen daarvan voor de sociale samenhang - het vertrouwen tussen burgers en de contacten die hen binden. Is etnische diversiteit (in wijken en verenigingen) inderdaad schadelijk, of is het juist een impuls?

 • Dr. Ralph van Oort (Geneeskunde): Een beter hart begint bij de cel
  Spiercellen in een falend hart zijn structureel zo veranderd dat ze nog maar slecht kunnen samentrekken. Van Oort wil met behulp van een nieuwe techniek deze structurele verandering van spiercellen tegengaan om zo de functie van het hart te verbeteren.

 • Dr. Fiona Parrott (Medische antropologie): Men, fatherhood and HIV
  Zowel bij bevruchting als bij hiv-besmetting is sprake van onbeschermde seks. In ruraal Afrika is een beter begrip van de relatie tussen vruchtbaarheid en hiv-risico essentieel in de strijd tegen hiv. Het meeste onderzoek op dit terrein concentreerde zich op vrouwen. Parrott bestudeert kinderwens en reacties op hiv bij mannen.

 • Dr. Balázs Pozsgai (Theoretische fysica): Thermal correlations in one dimensional quantum systems
  Pozsgai richt zich in zijn onderzoek op de wisselwerking tussen thermische effecten en kwantumfluctuaties in sterk interacterende ééndimensionale ‘many-body systemen'. Tot de onderzoeksmethoden behoren gebiedstheoretische benaderingen en numerieke simulaties, met als bijzonder doel het verstrekken van een fenomenologie voor experimenten met ultrakoude gassen.

 • Dr. Elske Salemink (Ontwikkelingspsychologie): Triple A: angst, alcoholgebruik en automatische processen
  Angstige mensen drinken alcohol om hun angstige gevoelens te verminderen. Naast rationele overwegingen, spelen hierbij ook automatische neigingen een rol. Salemink onderzoekt wat de invloed is van deze automatische processen en hoe deze processen veranderd kunnen worden bij angstige probleemdrinkers.
  • Dr. Katrin Schulz (Wijsbegeerte): Hoe begrijpen wij conditionele zinnen?
   Conditionele zinnen spelen een belangrijke rol in wetenschap en ons dagelijks leven. Maar hoe komen wij bij de betekenis van zo'n zin? In dit project onderzoekt Schulz hoe de betekenis van deze zinnen afhangt van de woorden waaruit de zin is opgebouwd.

  • Dr. Rachel Spronk (Antropologie): Liefde in Afrika
   Als je de media en de wetenschap moet geloven is Afrika een liefdeloos continent. Informatie en kennis over seksualiteit wordt gedomineerd door geweld, aids en andere ellende. In het onderzoek van Spronk staat de ontwikkeling van intimiteit tussen man en vrouw sinds de koloniale periode centraal. Aan de hand van familiegeschiedenissen - drie generaties van dezelfde familie - wordt de ontwikkeling van arranged marriage naar de huidige praktijk van love marriage in Nigeria onderzocht.

  • Dr. Marit Westerterp (Geneeskunde): Cholesterolpomp in de vaatwand
   Endotheelcellen vormen de barrière tussen de vaatwand en de bloedbaan. Zij beschermen de vaatwand tegen ontsteking en stimuleren wondgenezing. Hiervoor is de cholesterolbalans essentieel. Westerterp onderzoekt hoe een eiwit dat cholesterol uit endotheelcellen pompt ontsteking en wondgenezing beïnvloedt.

  • Dr. Jeroen van den Wijngaard (Geneeskunde): Verkeerde vaten in het hart
   Wanneer het hart door hoge bloeddruk of een infarct wordt belemmerd in het functioneren, kunnen er extra vaten groeien. Van den Wijngaard bekijkt hoe deze vaten het hart kunnen beschermen of op de lange termijn juist deel uitmaken van beperkt functioneren.

  • Dr. Tuba Yarbay Duman (Taalkunde): Taalfouten: taalstoornis of tweetaligheid?
   Tweetalige kinderen maken taalfouten. Sommigen hebben last van een taalstoornis, terwijl anderen dat niet hebben. Maken tweetalige kinderen fouten omdat ze tweetalig zijn of vanwege de taalstoornis? In dit project beoogt Yarbay Duman erachter te komen hoe deze twee te onderscheiden.