EN

Prof. dr. Chris Jesshope, prof. dr. Cees de Laat en dr. Andy Pimentel van de UvA hebben van de NWO een Smart Energy Systems (SES)-subsidie ontvangen. De subsidie is in het leven geroepen voor excellent onderzoek naar energiebesparing met en binnen de ICT.

Prof. dr. Chris Jesshope, prof. dr. Cees de Laat en dr. Andy Pimentel van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Smart Energy Systems (SES)-subsidie ontvangen. De subsidie is in het leven geroepen voor excellent onderzoek naar energiebesparing met en binnen de ICT.

Na de vooraanmeldingen selecteerde NWO 28 onderzoeksvoorstellen. De wetenschappers achter deze projecten werd verzocht een uitgewerkte aanvraag in te zenden. NWO beloonde uiteindelijk 13 voorstellen met een subsidie. Per project is een bedrag tussen de 210.000 en 750.000 euro toegekend; in totaal is er 6 miljoen beschikbaar gesteld.

Het doel van het onderzoeksprogramma SES is om te onderzoeken hoe de ICT een bijdrage kan leveren aan een verdere verduurzaming door afname van energieverbruik. Dit kan zijn door op een betere manier het energieverbruik in gebouwen te controleren, systemen te ontwikkelen om efficiënt en op stabiele wijze energie decentraal op te wekken, of het verlagen van het energieverbruik door de ICT-sector zelf.

Chris Jesshope, werkzaam binnen de groep Computer Systems Architecture aan de UvA, krijgt een SES-subsidie van 440.000 euro voor zijn onderzoeksvoorstel Mapping on Demand for EneRgy-efficient Computation (MODERN). Hij probeert om, samen met de Universiteit Twente, Intel en NXP, het energieverbruik van computers met drie ordes van grootte te verbeteren. Hiervoor worden technieken bestudeerd om op een slimme manier processoren dynamisch aan en uit te kunnen schakelen en de werklast zodanig dynamisch over de processoren te verdelen zodat het energieverbruik van het systeem minimaal is. Een belangrijke uitdaging in dit onderzoek is om de bovenstaande technieken toe te passen zonder dat dit invloed heeft op de manier waarop de computers geprogrammeerd worden.

Andy Pimentel, ook van de groep Computer Systems Architecture, ontvangt eveneens 440.000 euro voor het project CRoss-layer design space Exploration for Energy-aware mp-soc Design (CREED). Binnen dit project verricht hij, samen met Universiteit Leiden, onderzoek naar methoden en technieken voor het geautomatiseerde ontwerp van energie-zuinige ingebedde computersystemen (zoals smartphones, digitale tv’s, etc.), waarin vaak meerdere (heterogene) processoren op één enkele chip zijn geïntegreerd. Hiervoor gaat Pimentel technieken en modellen ontwerpen die het mogelijk maken om reeds in een vroeg ontwerpstadium het energieverbruik van een systeem nauwkeurig te kunnen voorspellen.

Ook hoogleraar Cees de Laat, werkzaam binnen de onderzoeksgroep System and Network Engineering van de UvA, kreeg een SES-subsidie toegewezen. De beurs is bedoeld voor het GreenClouds project - Energy-efficient cloud computing using hardware diversity and elastic scalability. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met prof. dr. ir. Henri Bal van de Vrije Universiteit. De totale subsidie voor dit project is 621.000 euro.

Subsidie in twee compartimenten

De SES-projecten zijn in twee compartimenten ondergebracht: toepassingsgericht onderzoek (gecoördineerd door Technologiestichting STW), en nieuwsgierigheid gedreven onderzoek (gecoördineerd door NWO-Exacte Wetenschappen). De twee UvA-gehonoreerden vallen in het tweede compartiment. De aanvragen zijn beoordeeld door buitenlandse wetenschappers. Criteria waren: wetenschappelijke kwaliteit, innovatief karakter, utilisatie (compartiment 1) en relevantie (compartiment 2). Het bedrijfsleven financiert mee aan de subsidies, dit was een voorwaarde voor het toepassingsgericht onderzoek in compartiment 1. Het project van Pimentel eindigde bij in de overall ranking van alle projecten op de tweede plek; dat van Jesshope op de derde.