EN

maart 2011 - De Rechtbank Amsterdam heeft het beroep tegen nieuwbouw van de UB op het Binnengasthuisterrein gegrond verklaard.

De Rechtbank Amsterdam heeft het beroep dat tegenstanders hadden aangetekend tegen het verlenen van de monumentenvergunning door stadsdeel Centrum voor de nieuwbouw van de UB op het Binnengasthuisterrein gegrond verklaard. Deze vergunning is nodig om sloop van de ‘Chirurgische Kliniek’ en een klein deel van het Zusterhuis mogelijk te maken.

Het belang van de nieuwe UB op het BG-terrein is groot voor de universiteit. De nieuwe UB - de universiteitsbibliotheek en het studiecentrum - met de collectie voor de Faculteit der Geesteswetenschappen is het hart van de universitaire campus die de UvA op en rond het BG-terrein ontwikkelt. De campus en de UB hebben een belangrijke functie voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek en voor het academisch klimaat en geven een culturele en economische impuls aan de binnenstad van Amsterdam. Een deel van deze campus is reeds gerealiseerd zoals de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt en Mediastudies en Archeologie in BG1 of in voorbereiding zoals Kunst, religie en cultuurwetenschappen in BG2.

Het bestuur van de UvA is teleurgesteld over de uitspraak. Het belang van de nieuwe UB op het BG-terrein is groot voor de universiteit. De UvA gaat nu eerst de uitspraak grondig bestuderen. Gelet op het grote belang van de realisatie van deze nieuwe UB zal de UvA wellicht tegen de uitspraak in hoger beroep gaan en daarbij om versnelde behandeling vragen, teneinde de realisatie van de campus op het Binnengasthuisterrein alsnog doorgang te laten vinden.