Steeds minder jongens kiezen voor een carrière in het basisonderwijs en het aantal mannelijke leraren in het primair onderwijs neemt hierdoor steeds verder af. Om meer jongens te interesseren voor het lesgeven in het basisonderwijs organiseren de UvA en de HvA de Meesterlijke Onderwijsdag.

Steeds minder jongens kiezen voor een carrière in het basisonderwijs en het aantal mannelijke leraren in het primair onderwijs neemt hierdoor steeds verder af. De feminisering van het basisonderwijs is volgens verschillende wetenschappers, onder wie UvA-pedagoog Louis Tavecchio, een zorgwekkende ontwikkeling. Zij stellen dat het van groot belang is dat leerlingen op school verschillende rolmodellen tegenkomen. De schoolprestaties van jongens lopen de afgelopen jaren terug. Dit houdt mogelijk verband met het verminderde aantal mannen voor de klas.

Om meer jongens te interesseren voor het lesgeven in het basisonderwijs en de universitaire pabo (van Amsterdam) organiseren de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) op donderdag 14 april de Meesterlijke Onderwijsdag. Deze voorlichtingsdag is bedoeld voor jongens uit 5 en 6 vwo.

Tijdens de Meesterlijke Onderwijsdag leren de jongens meer over hoe het is om voor de klas te staan. Ook maken zij kennis met docenten en studenten van de Universitaire Pabo van Amsterdam (UvA-HvA), Pedagogische wetenschappen (UvA), Onderwijskunde (UvA) en de Pabo (HvA). Zij krijgen meer informatie over deze vier opleidingen, en ze gaan aan de slag door zelf een korte les te ontwikkelen.

Praktische informatie

De Meesterlijke Onderwijsdag vindt plaats op donderdag 14 april, van 10.00 tot 15.00 uur, in zaal B.007, Sarphatistraat 104, Amsterdam. Ook ouders/begeleiders en schooldecanen/docenten zijn welkom. Aanmelden (verplicht) kan via onderstaande verwijzing.