Op donderdagochtend 19 mei werden medewerkers en studenten in het Maagdenhuis en de Fraijlemaborg verrast door een afzetting van rood-witte tape bij de liften. Om de UvA- en HvA-gemeenschap te inspireren en motiveren tot duurzamer gebruik van energie organiseerden de 10:10 guerrilla’s traploopwedstrijden.

1010 Guerilla's, actie Duurzaamheid, foto UvA Bureau Communicatie, Dirk Gillissen
Bestuursvoorzitter Karel van der Toorn (links) en vicevoorzitter Paul Doop

Op donderdagochtend 19 mei werden medewerkers van het Maagdenhuis en studenten en medewerkers in de Fraijlemaborg verrast door een afzetting van rood-witte tape bij de liften in beide gebouwen. Om studenten en medewerkers van UvA en HvA te inspireren en motiveren tot duurzamer gebruik van energie organiseerden de 10:10 guerrilla’s traploopwedstrijden. Het College van Bestuur en talloze medewerkers en studenten deden mee.

Het campagneteam 10:10 guerrilla’s, dat bestaat uit studenten van zowel UvA als HvA, begon in het Maagdenhuis. Zij spoorden iedereen die binnenkwam aan om mee te doen aan een traploopwedstrijd. Ook wilden ze medewerkers en studenten doen beloven voortaan altijd de trap te nemen en zo energie te besparen. Daarnaast deelden de studenten een 10:10 checklist uit met tien energiebesparende tips en tools.

Na de actie in het Maagdenhuis gingen de 10:10 guerrilla’s op elektrische scooters naar het gebouw Fraijlemaborg van de HvA voor een traploopwedstrijd aldaar.

De 10:10 guerrilla's van UvA en HvA

De 10:10 guerrilla’s zorgen de komende tijd voor verschillende bewustmakingsacties bij de UvA en de HvA. De traploopwedstrijd op donderdag 19 mei was de eerste.

UvA en HvA partners van 10:10

De UvA en de HvA zijn partners van 10:10. Dat is een wereldwijd klimaatinitiatief dat zoveel mogelijk mensen en organisaties uitdaagt om hun energieverbruik terug te brengen. Het doel is om jaarlijks 10% energie te besparen. Naast technische maatregelen zijn bewustwordingsacties cruciaal om studenten en medewerkers te motiveren tot gedragsverandering. Hiertoe hebben de afdelingen communicatie en studenten van zowel UvA als HvA de handen ineengeslagen en het campagneteam 10:10 guerrilla’s opgericht.