Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De volgende werkzaamheden zijn de komende tijd gepland op het Roeterseiland.

Bij alle bouwprojecten op het Roeterseiland ziet de bouwdirectie er uiteraard op toe dat de aannemer ervoor zorgt dat de hoeveelheid geluid binnen het afgesproken aantal decibel blijft.

Ook worden geluidstesten gedaan, in samenspraak met faculteiten, de aannemer en andere betrokkenen, om te beoordelen of onderwijs en onderzoek niet worden gehinderd door de bouw.

Onderwijs en onderzoek staan uiteraard voorop. Zo is ook voorafgaand aan de tentamens (in week 21) getoetst of de werkzaamheden konden worden voortgezet. In deze periode bleek dit wel mogelijk.

Gebouw B/C

Voor gebouw B/C staat het volgende gepland:

• Aanleg bouwplaats over Nieuwe Achtergracht

Er wordt gewerkt aan de aanleg van een bouwplaats voor gebouw B/C over de gracht. Het platform steunt op stalen buizen. Deze buizen worden nu in de grond getrild. Als de buizen in de grond zijn geplaatst, wordt verder gewerkt aan de constructie van het bouwdek. Het bouwdek zal bestaan uit stalen buizen en platen. De werkzaamheden voor de aanleg van het bouwdek duren tot begin juni.

Het werk heeft tot nu toe vooral plaatsgevonden in de gracht bij bouwdeel C (het gebouw over de gracht), aan de kant van de Plantage Muidergracht. Dezelfde werkzaamheden worden voortgezet bij bouwdeel C aan de kant van de Roetersstraat. De geluidshinder zal matig zijn (slijpen, lassen, boren en metaal op metaal geluid).

Eind mei/begin juni zal ook de Nieuwe Achtergracht bij gebouw A en gebouw H (dus aan beide zijden Nieuwe Achtergracht) als bouwroute worden ingericht. Dit betekent dat er betonnen platen worden gelegd in de straat. De platen worden na de bouwwerkzaamheden weer verwijderd.

• Werkzaamheden gebouw B/C

In gebouw B/C wordt gewerkt aan de asbestsanering. Dit doet een gespecialiseerd bedrijf. De asbestwerkzaamheden duren tot en met augustus.

Ondertussen starten in het gebouw ook de renovatiewerkzaamheden (in de ruimtes waar de asbestsanering dan is afgerond). Het gebouw wordt eerst van binnen gestript (werkzaamheden starten half juni), waarna de opbouwwerkzaamheden starten. Het geluid dat te horen zal zijn van de sloopwerkzaamheden is beperkt door de nog aanwezige gevel.

Bij gebouw B (aan de zijde van gebouw A) zal een klein deel van de gevel van het gebouw worden verwijderd. Dit wordt gedaan om een bouwlift te kunnen borgen aan de constructie van het pand.

• Sloop gebouw (verbinding) tussen C en D

Het deel dat gebouw C met gebouw D verbindt zal worden afgebroken. Deze werkzaamheden starten begin juli. Meer informatie hierover volgt.

Gebouw D

In 2010 is gewerkt aan het verwijderen van asbest in het pand. Half februari zijn tijdens de werkzaamheden opnieuw asbestresten gevonden. De afgelopen weken is gewerkt aan het verwijderen van de asbest door een gespecialiseerd bedrijf. Eind mei zal weer worden gestart met de interne bouwwerkzaamheden.

• Patiogebouw

De asbestsanering start (vanaf begin juni) ook in het kleine patiogebouw, gelegen op de binnenplaats tussen gebouw D en G. Deze werkzaamheden duren ongeveer drie weken.

In de zomervakantie wordt het patiogebouw in het geheel gesloopt. Nader bericht hierover volgt.

Gebouw I (voormalige Diamantslijperij)

Het afbouwen van de binnenkant van het gebouw is in volle gang. De gebruikers van het Roeterseiland merken weinig van deze werkzaamheden. De oplevering van het pand vindt plaats op 1 september 2011.

Toekomst Roeterseiland

De komende jaren investeert de Universiteit van Amsterdam flink in de herontwikkeling van het Roeterseiland. Verschillende universiteitsgebouwen worden gerenoveerd en ook de buitenruimte wordt opnieuw ingericht. Over enkele jaren zullen studenten en medewerkers van drie faculteiten hier gehuisvest zijn: Economie en Bedrijfskunde, Maatschappij- en Gedragswetenschappen en Rechtsgeleerdheid.

De Nieuwe Achtergracht wordt de centrale as van het gebied: hier komen de entrees van de gebouwen. Kleinschalige voorzieningen, zoals winkels en horeca, komen aan de Roetersstraat. De bestaande gebouwen rondom de Nieuwe Achtergracht worden zowel van binnen als van buiten grondig gerenoveerd. Ook de ruimte tussen de gebouwen wordt vernieuwd, en er komt een grote ondergrondse universitaire fietsenstalling en een parkeergarage.

Vragen?

Voor vragen over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de gebiedsregisseur, Gebiedsregisseur-Roeterseiland-bb@uva.nl, tel. nr. 020 525 7704.