Hoe belangrijk zijn vaders voor kinderen? Wat is hun (gewenste) rol en positie? En welke rol speelt diversiteit bij vaderschap? Die vragen staan centraal tijdens het jaarlijkse Vaderschapssymposium op vrijdag 17 juni.

Hoe belangrijk zijn vaders voor kinderen? Wat is hun (gewenste) rol en positie? En welke rol speelt diversiteit bij vaderschap? Die vragen staan centraal tijdens het jaarlijkse symposium over vaderschap op vrijdag 17 juni, dat nu voor het vijfde jaar op initiatief van Vaderkenniscentrum in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en IkVader.nl wordt georganiseerd. Wetenschappers, ouders en andere betrokkenen geven hun visie op het vaderschap. Aan het eind van de dag vindt voor de vijfde maal de uitreiking plaats van de Vaderdagtrofee m/v 2011.

De Vaderdagtrofee m/v, die aan het eind van het symposium door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van emeritus-hoogleraar Pedagogiek Louis Tavecchio wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar het meest heeft ingespannen voor kinderen en hun vaders, is een initiatief van het Vaderkenniscentrum in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en IkVader.nl.

De trofee werd eerder gewonnen door de SP-Tweede-Kamerfractie (2007), oud-luchtmachtpiloot en vader Jan Steen (2008), vader Peter Brons en de politie Friesland (2009) en aan Glenn Helberg van OCAN samen met Orville Breeveld (‘Vitamine Vader’) voor hun initiatieven gericht op Antilliaanse en Surinaamse vaders (2010).

Genomineerden

De vier genomineerden voor de Vaderdagtrofee m/v 2011 zijn geworden:

1. De Australische vader Ken Thompson èn politieman Benjamin Wondergem van de Politie Haaglanden: Fietstocht van 3000 km door Europa op zoek naar zijn ontvoerde zoontje Andrew, dat hij uiteindelijk in Amsterdam, Nederland terugvindt.
  2. Vader en bloemist Johan Nievaart, die drie kogels opving voor zijn zoon tijdens het schietdrama in Alphen aan de Rijn op zaterdag 9 april 2011
  3. 10 jaar Vadercentrum Adam in Den Haag: Bilal Sahin (coördinator) en Anita Schwab (oprichtster die in maart 2010 afscheid nam) van Vadercentrum Adam en de Haagse welzijnsorganisatie Mooi
  4. Joyce Kwidama e.a., Etica Training & Advies met de ‘Eigen kracht-methodiek voor het werken met Afro-Caribische vaders 'Di hòmber pa hòmber’ (van man tot man)’

Vaderdagssymposium

Het thema voor het vaderschapssymposium 2011 is: ‘Rol van vaders in de opvoeding van kinderen en diversiteit van vaderschap’.

Op het programma staan lezingen van:

• Emeritus-hoogleraar Pedagogiek Louis Tavecchio (“Vaderinclusief beleid begint al tijdens de zwangerschap”)
  • Ondernemer, onderzoeker en publiciste Charlotte Lemmens (“De kers op de taart van de vrouwenemancipatie”)
  • Onderzoekers Marjolijn Distelbrink en Susan Ketner van het Verwey-Jonker Instituut (“Vaderschap is geen playstation. Vaderschap versterken bij Afro-Caribische mannen”)
  • Onderzoeker Elisabeth Duursma aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen (“Vaders en voorlezen. Ze maken het verschil.”)
  • Henk Hanssen, eindredacteur van IkVader.nl ("Het Vaderland Anno 2011").
  • Louis Pronk, trainer/ontwikkelaar JSO expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding ("Vaders in beeld, over de opzet en uitvoering van vaderactiviteiten in de buurt")
  • Joyce Kwidama e.a., Etica Training & Advies (“'Di Homber Pa Homber' - van man tot man- een eigen kracht-methodiek voor het werken met Afro-Caribische vaders")

Tijd en locatie

Het symposium wordt gehouden op vrijdag 17 juni van 12.30 tot 17.00 uur in het P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134 in Amsterdam.
De locatie is prima bereikbaar vanaf Amsterdam Centraal Station, zowel lopend (10 minuten) als met de tram.