NWO heeft twee talentvolle allochtone afgestudeerden van de UvA een Mozaieksubsidie toegekend. De jonge wetenschappers in de dop kunnen met deze financiering vier jaar lang promotieonderzoek uitvoeren.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twee talentvolle allochtone afgestudeerden van de Universiteit van Amsterdam (UvA) een Mozaieksubsidie toegekend. De jonge wetenschappers in de dop kunnen met deze financiering vier jaar lang promotieonderzoek uitvoeren.

De winnaars van een Mozaïeksubsidie zijn ambitieuze, jonge wetenschappers. Veel van hen hebben al eerder prijzen gewonnen of hebben tijdens hun studie meegeschreven aan wetenschappelijke publicaties. In totaal reageerden 156 studenten en afgestudeerden op een oproep voor onderzoeksideeën. De beste kandidaten mochten bij NWO workshops volgen en hun onderzoeksideeën verder uitwerken en presenteren voor een beoordelingscommissie. Uiteindelijk zijn 19 van de 44 uitgewerkte aanvragen gehonoreerd met een subsidie.

Elke kandidaat ontvangt 200.000 euro voor promotieonderzoek. Dat bedrag wordt gezamenlijk gefinancierd door NWO en het ministerie van OCW.

Over de Mozaïeksubsidie

Met Mozaïek wil NWO meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen laten instromen in de wetenschap. NWO hoopt dat de gehonoreerde kandidaten ook op de lange termijn actief zullen blijven in de Nederlandse wetenschap en dat ze vanuit die positie een voorbeeldfunctie zullen vervullen.

De UvA-toekenningen

• Monika Kackovic (Economie) - Wat maakt een kunstenaar?
    Monika Kackovic bestudeert de effecten van kwaliteitssignalen op kunstverkoop, carrièreverloop en beoordeling door collega's van beeldend kunstenaars. Ze onderscheidt verschillende typen signalen – prijzen, recensies, exposities, subsidies, affiliaties – en verschillende typen verzamelaars – musea, bedrijfscollecties en privécollecties, om combinaties en volgordes van kwaliteitssignalen en kuddegedrag onder verzamelaars te bestuderen.

• Sizar Kamar (Geneeskunde) - Nieuwe methode voor herstel van het netvlies
    Retinitis Pigmentosa (RP) is een verzamelnaam voor een groep erfelijke oogziekten waarbij de fotoreceptorlaag van het netvlies zijn functie verliest en de patiënten geleidelijk blind worden. Sizar Kamar bestudeert een nieuwe methode (optogenetics) om de functie te herstellen van de gedegenereerde fotoreceptorlaag van het netvlies.