Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Prof. dr. Bob ten Cate, hoogleraar Experimentele preventieve tandheelkunde aan de UvA, ontvangt op 1 september het eredoctoraat van de Universiteit van Oslo. Het eredocoraat wordt aan hem toegekend vanwege zijn leidende rol in het internationaal tandheelkundig onderzoek.

Prof. dr. J.M. ten Cate

Prof. dr. Bob ten Cate, hoogleraar Experimentele preventieve tandheelkunde aan de UvA, ontvangt op 1 september het eredoctoraat van de Universiteit van Oslo (Noorwegen). Het eredocoraat wordt aan hem toegekend vanwege zijn leidende rol in het internationaal tandheelkundig onderzoek. De toekenning vindt plaats ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de Universiteit van Oslo.

Ten Cate (1949) studeerde Scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en promoveerde in 1979-– eveneens aan de RUG - op onderzoek naar remineralisatie van het glazuur. Hij bracht als een van de eersten in kaart hoe het gebruik van fluoride werkt tegen tandbederf, een van de belangrijkste ontdekkingen in de preventieve tandheelkunde. Tandbederf onder de bevolking is hierdoor sterk afgenomen.

Ten Cate heeft een indrukwekkend aantal publicaties in toptijdschriften op zijn naam staan en geniet internationaal veel aanzien onder vakgenoten. Hij ontving verschillende prijzen voor zijn werkzaamheden. Ten Cate was actief als hoofdredacteur van Caries Research, en hij was president van de European Organization for Caries Research en van de International Association for Dental Research. In 2007 werd hij door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot Akademiehoogleraar. Daarnaast is hij prorector van de Universiteit van Amsterdam.