Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Rector magnificus Dymph van den Boom heeft een onafhankelijke commissie gevraagd onderzoek te doen naar het wetenschappelijk werk dat Diederik Stapel verrichtte aan de UvA.

Rector magnificus Dymph van den Boom heeft een onafhankelijke commissie gevraagd onderzoek te doen naar het wetenschappelijk werk dat Diederik Stapel verrichtte aan de UvA. Stapel werd ontslagen als hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg vanwege wetenschappelijke fraude. Hij promoveerde in 1997 aan de UvA. De commissie staat onder leiding van prof. dr. Pieter Drenth, emeritus hoogleraar psychologie en voormalig president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

De rector magnificus heeft de commissie Drenth verzocht in kaart te brengen of publicaties van Stapel gebaseerd zijn op gefingeerde data of gefingeerd onderzoek. Daarbij komt ook het wetenschappelijk werk aan de orde op basis waarvan in 1997 het doctoraat is verleend aan Stapel.

De commissie Drenth rapporteert haar bevindingen aan de onderzoekscommissie van de Universiteit van Tilburg onder leiding van prof. dr. Pim Levelt. Naar verwachting gebeurt dat eind oktober.

Naast voorzitter Pieter Drenth zijn lid van de commissie:

  • Prof. dr. Jaap Zwemmer, voorzitter van de Algemene Instellingsgebonden Ethische Commissie van de UvA
  • Prof. dr. Len de Klerk, hoogleraar Planologie. Hij heeft veel ervaring als lid van bezwarencommissies aan de UvA
  • Prof. dr. Chris Klaassen, als statisticus verbonden aan het Korteweg – de Vries instituut voor Wiskunde. Hij is secretaris van de commissie.