Prof. dr. Eveline Crone, bijzonder hoogleraar Neurocognitieve en affectieve ontwikkeling in de adolescentie aan de UvA, ontvangt een prijs van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) ter gelegenheid van zijn tienjarig jubileum.

Prof. dr. Eveline Crone

Prof. dr. Eveline Crone, bijzonder hoogleraar Neurocognitieve en affectieve ontwikkeling in de adolescentie aan de UvA en hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden, ontvangt een prijs van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) ter gelegenheid van zijn tienjarig jubileum. De LNVH-jubileumprijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een oorkonde. Ook prof. dr. Esther Lutgens ontvangt de jubileumprijs. Lutgens, bijzonder hoogleraar Immunopathologie van de vaatwand aan de Universiteit Maastricht, zet binnenkort haar carrière voort aan het AMC-UvA.

In totaal ontvangen vier jonge, excellente vrouwelijke wetenschappers uit de alfa-, bèta-, gamma- en medische wetenschappen de prijs van het LNVH. De andere winnaars zijn prof. dr. Nynke Dekker (TU Delft) en dr. Beatrice de Graaf (Universiteit Leiden). Een jury van gerenommeerde wetenschappers selecteerde uit 175 inzendingen de vier absolute uitblinkers. De jury bestond uit: Piet Borst, Marise Born, Frances Brazier, Els Goulmy, Aafke Hulk, Marita Mathijsen, Peter Nijkamp, Ronald Plasterk (voorzitter) en Wim van Saarloos.

Met de jubileumprijs vraagt het LNVH extra aandacht voor de schat aan vrouwelijk wetenschapstalent in Nederland. De vier vrouwen die nu de LNVH-jubileumprijs ontvangen, hebben elk op jonge leeftijd een indrukwekkende staat van dienst. De uitreiking vindt plaats tijdens de LNVH-jubileumviering op 6 oktober 2011 in het Centraal Museum in Utrecht.

Over Eveline Crone

Crone (1975) is bijzonder hoogleraar Neurocognitieve en affectieve ontwikkeling in de adolescentie aan de UvA en hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. Ze verzamelde een imposant aantal prijzen, waaronder een Veni en Vidi van NWO, een ERC Starting Grant en de Early Career Award 2011 van de Society for Psychophysiological Research. Crone zette in 2005 het Brain & Development laboratorium in Leiden op. Met haar groep onderzoekt ze de hersenontwikkeling bij kinderen en pubers. In 2010 werd ze benoemd tot lid van de Onderwijsraad van NWO. Ze was in 2009-2010 voorzitter van de Jonge Akademie. In 2008 schreef Crone haar bestseller Het puberende brein, dat herdruk na herdruk beleeft.

Over het LNVH

Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren is in de jaren negentig informeel begonnen en op 9 augustus 2001 een stichting geworden. Het LNVH is een netwerk van ruim 600 vrouwelijke hoogleraren (83% van de vrouwelijke hoogleraren). Zij zijn afkomstig uit alle wetenschapsgebieden en van alle universiteiten en onderzoeksinstellingen in Nederland. Sinds maart 2010 kunnen ook vrouwelijke universitair hoofddocenten zich aanmelden. Het LNVH streeft naar een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen binnen de universitaire gemeenschap. Het LNVH wordt ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het Ministerie van OCW.