Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Museum Naturalis in Leiden presenteert vanaf vrijdag 14 oktober een selectie van natuurhistorische objecten afkomstig uit de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam.

Museum Naturalis in Leiden presenteert vanaf vrijdag 14 oktober een selectie van natuurhistorische objecten afkomstig uit de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam. De tentoonstelling Naturalia, van circusdier tot wetenschappelijk object toont onder andere dieren afkomstig uit wetenschappelijke expedities en dierentuin Artis.

De verzameling van onder meer opgezette dieren, dieren op alcohol en skeletten werd tot voor kort beheerd door de UvA. Dit jaar verhuizen vanuit het Zoologisch Museum Amsterdam in totaal 40.000 opgezette zoogdieren, 65.000 vogels, 450.000 schelpen en 8 miljoen insecten naar Leiden. De tentoonstelling markeert de intocht van de Amsterdamse collectie in Leiden.

Olifant Jack en de leeuw van Napoleon

De oudste dieren uit de tentoonstelling zijn afkomstig uit een 19e-eeuwse rondtrekkende menagerie, de meer recente uit wetenschappelijke expedities en uit dierentuin Artis. Achter ieder object schuilt een verhaal. Olifant Jack bijvoorbeeld was lange tijd de lieveling van Artis, tot verzorgers de olifant niet meer in de hand konden houden en hij - in 1849 – werd neergeschoten. Ook te zien is de leeuw uit de menagerie van Lodewijk Napoleon, Koning van Holland in 1806 en een ijsbeer die werd geschoten tijdens de Willem Barents-expeditie van 1884.

De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen: Kabinetten en menagerieën, Natura Artis Magistra en Verzameld voor de wetenschap. Samen geven zij weer hoe de intentie van het verzamelen van naturalia in de loop van de tijd veranderde. Ook de manier waarop naar de natuur wordt gekeken verschoof gaandeweg. Met het steeds verder blootleggen van de wereld vonden naast bijzondere voorwerpen ook nieuwe planten en dieren de weg naar Europa. Deze werden in rariteitenkabinetten tentoongesteld. Later kreeg verzamelen een meer wetenschappelijk karakter, waarbij de nadruk op het beschrijven, benoemen en indelen van diersoorten kwam te liggen.